„Merkobama”, la final

Data actualizării: Data publicării:
U.S. President Obama Meets With Angela Merkel
BERLIN, GERMANY - NOVEMBER 17: German Chancellor Angela Merkel and U.S. President Barack Obama attend a press conference at the Chancellery on November 17, 2016 in Berlin, Germany. President Obama is on his last trip to Europe and is scheduled to hold talks with Chancellor Merkel as well as French President Francois Hollande, British Prime Minister Theresa May, Italian Prime Minister Matteo Renzi and Spanish Prime Minister Mariano Rajoy in Berlin tomorrow. (Photo by Carsten Koall/Getty Images)

Întâlnire plină de emoţie la Berlin. Preşedintele Barack Obama a ţinut să îşi încheie ultimul său turneu european, în calitate de sef al SUA, cu o vizită în Germania. Destinaţia nu a fost aleasă la întâmplare. Au cântărit serios atât importanţa strategică a Germaniei, în geopolitica europeană şi mondială, cat şi faptul că, dintre aliaţii apropiaţi ai Washingtonului, Angela Merkel, este singurul lider încă în funcţie din 2009, an în care Barack Obama a ajuns la Casa Albă. Mai mult, a vrut să îi mulţumească personal, pentru că, spune el, Angela Merkel a fost un prieten şi un aliat extraordinar. 

Liderul în retragere de la Casa Albă i-a urat succes şi a asigurat-o că, dacă ar fi german, ar vota-o pentru al patrulea mandat de cancelar.

Noi suntem acum veteranii multelor provocări apărute în ultimii opt ani. Şi, chiar dacă nu am fost mereu sincronizaţi pe toate subiectele, în ceea ce priveşte valorile noastre de bază, integritatea, sinceritatea, grija pe care a arătat-o, responsabilitatea, angajamentul de proteja, în primul rând, interesele poporului german, dar recunoscând că un bun leadership în slujba naţiunii implică implicarea lumii, ca un întreg. Cred că a făcut o treabă extraordinară! S-a confruntat cu provocări extraordinare. Dacă decide să continue, aveţi dreptate, va avea sarcini dificile. Aş vrea să fiu aici să o pot ajuta să ducă aceste poveri, dar ea este puternică! ”, a spus Barack Obama.

La rândul său, Angela Merkel a declarat că chiar dacă Barack Obama nu va mai fi președintele SUA, relația lor de prietenie poate continua. 

„Este un lucru foarte bun dacă, după opt ani de cooperare, preşedintele Statelor Unite spune că aceasta este o cooperare bazată pe prietenie şi că am lucrat bine împreună. Cred că acesta este un mesaj foarte bun, foarte pozitiv şi o încurajare pentru mine. Dacă ai lucrat bine cu cineva, despărţirea este foarte dificilă. În Statele Unite, Constituţia are prevederi foarte clare, este o regulă dură, doar opt ani şi atât. Un preşedinte pleacă, altul vine. Dar, la nivel personal, ne bucurăm de dreptul la liberă circulaţie şi, dacă vrem să ne vedem, eu sunt pentru, aşa că nu vom fi complet înstrăinaţi”, adăugat Angela Merkel.

Barack Obama a ajuns în Berlin, după ce şi-a încheiat vizita de două zile în Grecia. La scurt timp după sosire, a avut o cină privată cu Angela Merkel, într-un hotel de cinci stele care se află la o aruncătură de băţ de cel mai cunoscut simbol al Berlinului, adică Poarta Brandenburg.

Cu ocazia acestei vizite pe post de rămas-bun către Europa, Angela Merkel şi Barack Obama au semnat împreună un articol într-o publicaţie germană. Este vorba despre un apel către o lume care să nu lupte împotriva globalizării, ci să se folosească de ea. Au lansat, în acelaşi timp, şi un apel ca ţările să nu le închidă uşa refugiaţilor care au disperată nevoie de ajutor.

Nu este deloc întâmplător că Berlinul este locul ultimei vizite în Europa pe care o face preşedintele american. Acesta a fost locul în care Barack Obama s-a prezentat lumii întregi. Se întâmpla în vara lui 2008, când era candidat la preşedinţie. 200.000 de oameni s-au strâns să-l asculte. A fost momentul în care un tânăr senator american devenea vedeta politicii mondiale. 

Ştiu că nu arăt ca americanii care au vorbit înaintea mea, în acest oraş măreţ. Călătoria care m-a purtat aici a fost una improbabilă. Generaţia noastră trebuie să-şi pună amprenta asupra lumii. Oameni din Berlin, cetăţeni ai lumii, provocările noastre sunt mari, drumul pe care îl avem de parcurs va fi lung, dar am venit în faţa voastră pentru a spune că suntem moştenitorii unei lupte pentru libertate, suntem un popor care nu renunţăm să sperăm! Cu un ochi spre viitor, cu hotărâre în inimă, haideţi să nu uităm istoria şi să răspundem chemării destinului şi să transformăm lumea încă o dată! Mulţumesc, Berlin! Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, spunea Barack Obama în 2008.

Președintele Obama a vizitat Germania de șase ori

De când a devenit preşedinte, Barack Obama a vizitat Germania de şase ori. Prima dată, în aprilie 2009. Pe urmă, în iunie 2009. A mai venit aici în iunie 2013, în iunie 2015, în aprilie 2016 şi, cea de-a şasea vizită, acum.

De-a lungul acestor ani, relaţia dintre Angela Merkel şi Barack Obama a depăşit cu mult nivelul relaţiei dintre liderii unor ţări aliate. E o prietenie. Poate nicio altă prietenie politică nu a avut atât de mult impact în istoria recentă precum a lor. Despre Angela Merkel se zvoneşte acum că va candida pentru un al patrulea mandat. Barack Obama îl termină pe cel de-al doilea.

Nu am avut o relaţie mai importantă în timpul preşedinţiei mele. Cancelarul Merkel a fost consecvent, ferm, de încredere. Are un simţ al umorului foarte bine dezvoltat, pe care nu îl arată mereu la conferinţele de presă. E mult mai serioasă de faţă cu voi”, spunea Barack Obama despre Angela Merkel în aprilie 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Cum ar arăta Delia dacă ar fi bărbat. Artista s-a jucat cu inteligența artificială și a creat isterie în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Halle Berry, mărturisiri despre problemele cu care s-a confruntat: „Medicul mi-a spus că e cel mai rău caz pe...