PORTRET. Donald Trump, un candidat controversat 

Data publicării:
Donald Trump GettyImages-500116120

Foto: Guliver/ Getty Images 

Mogulul imobiliar, cu o carieră de succes și în televiziune este cunoscut pentru stilul său spumos și pentru declarațiile controversate.

Donald Trump a anunțat pe 16 iunie, într-un discurs care a durat 45 de minute, că va candida petrnu șefia statului american, cu promisiunea că „va face țara măreață din nou”.

Nu este prima dată când Donald Trump s-a gândit să candideze. În 2012, omul de afaceri a fost pe punctul de a se înscrie în cursă, dar s-a răzgândit în ultimul moment şi a explicat că nu este pregătit să renunţe la afaceri. Mogulul imobiliar l-a susţinut atunci pe fostul guvernator de Massachusetts Mitt Romney.

În aceste condiţii, mulţi au crezut că indiciile că Trump va candida anul acesta nu se vor concretiza, aşa cum nu s-au concretizat nici în 1987, 1999, 2004 sau 2008.

Anul trecut a dat, însă, startul unei campanii pline de controverse, care a sfidat toate regulile luptei politice, în condiţiile în care omul de afaceri miliardar a făcut nenumărate afirmaţii provocatoare. Donald Trump critică în mod regulat acordurile comerciale încheiate cu China, Mexic şi alte ţări, pledează pentru taxe mai mari pentru cei bogaţi şi nu vrea ca statul să se implice mai mult în sistemele de servicii sociale şi de asigurări medicale, aşa cum cere partidul său.

Nu acestea sunt totuși cele mai interesante promisiuni electorale ale republicanului. Donald Trump a dus o campanie anti-imigranți și a declarat că vrea să deporteze toţi străinii care se află illegal pe teritoriul SUA şi să oblige Mexicul să plătească pentru construcţia unui gard la graniţa cu Statele Unite.

Dincolo de politică, Trump este cunoscut pentru proiectele imobiliare impresionante, precum zgârie-nori şi terenuri imense de golf, realizate în toată lumea, dar şi ca star de televiziune. El a participat la reality-show-ul „Ucenicul”, ce  avut 14 sezoane.

Emisiunea l-a făcut Trump un personaj cunoscut pe plan mondial şi i-a consolidat imaginea de om de afaceri dur şi îndrăzneţ, cu un talent incredibil pentru negocieri şi compromisuri – una dintre calităţile pe care susţinătorii săi le apreciază cel mai mult la el.

Însă statutul de vedetă al lui Trump a fost şi un obstacol pe care acesta a trebuit să îl depăşească pentru a-şi construi o imagine de candidat serios, capabil să conducă Statele Unite.

Candidatul nu a ratat nicio ocazie să menţioneze averea pe care a strâns-o şi succesul său în afaceri, unul dintre punctele centrale ale campaniei sale electorale. Trump susţine că are 10 miliarde de dolari, deşi Forbes îi estimească activele la circa patru miliarde.

Omul de afaceri a anunţat încă de la început că îşi va finanţa singur toată campania, pentru a scăpa de influenţele donatorilor, dar şi pentru a avea mai mult timp la dispoziţie să discute cu alegătorii. Rivalii săi sunt nevoiţi să se concentreze pe strângerea de fonduri, spune el.

„Sunt foarte bogat”, a declarat Trump în discursul de lansare a candidaturii, adăugând că încrederea sa în sine este exact ce are nevoie ţara, după ce a fost condusă de „rataţi”.

Cu toate acestea, el a acceptat donaţii electorale în valoare de 6,5 miliarde de dolari. Astfel, a fost nevoit să contribuie până acum numai cu 12 miliarde din banii săi personali.

Deşi îşi construieşte campania pe ideea de ruptură de vechea gardă a Partidului Republican şi de schimbare, Trump nu este nou-venit în politică. Ani la rând, el a fost nelipsit din dezbaterile politice de dreapta şi a curtat numeroşi politicieni şi activişti conservatori.

Fosta vedetă de televiziune și-a asumat chiar meritul pentru decizia lui Barack Obama de a da publicităţii certificatul său de naştere, după ce l-a acuzat că nu a venit pe lume pe teritoriul american şi, deci, că nu are dreptul să fie şef al statului.

Trump se luptă în prezent cu politicieni mult mai convenţionali, printre care numeroşi guvernatori şi senatori. Iese, însă, în evidenţă tocmai prin personalitatea sa controversată.  

Sursa: News.ro 

Citiți și: 
SUPER TUESDAY, super-testul electoral din Statele Unite
Avertisment pentru Donald Trump de la fostul șef al CIA
Declarație controversată. Securitatea SUA, în viziunea lui Donald Trump

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri