Președintele Trump face noi declarații de natură să inflameze spiritele

Data actualizării: Data publicării:
President Trump Speaks On Infrastructure Meeting Held At Trump Tower
Foto: Guliver/Getty Images

Președintele american, Donald Trump, și-a apărat marți reacția inițială, foarte controversată, față de violențele care au zguduit sâmbătă orașul Charlottesville, declarând că s-a greșit „de ambele părți”, relatează Agerpres.

President Trump Speaks On Infrastructure Meeting Held At Trump Tower
Foto: Guliver/Getty Images

Președintelui american i se reproșase că în prima sa declarație pe tema protestelor de la Charlottesville nu condamnase explicit excesele adepților supremației rasei albe, ci blamase global violența făcând un apel la unitatea națiunii. După repetate eschive publice şi critici din toate direcţiile, inclusiv din interiorul propriului partid, Donald Trump a condamnat punctual organizaţiile care promovează supremaţia albilor. Declaraţiile făcute de la microfonul Casei Albe au venit după o întâlnire cu procurorul general şi directorul FBI. „Rasismul este malefic. Iar cei care comit acte de violenţă cu acest pretext sunt infractori şi huligani şi mă refer aici şi la Ku Klux Klan, la neonazişti, la mişcarea pentru supremaţia albilor şi la orice grup care incită la ură şi care contravine tuturor valorilor pe care le îmbrăţişăm ca americani”, a spus președintele american.

Numai că marți președintele a făcut noi afirmații, în urma unui schimb aprins de replici cu jurnaliștii.

„Cred că s-a greșit de ambele părți”, a declarat Donald Trump referindu-se la naționaliștii albi care și-au dat întâlnire în acest orășel din Virginia și la manifestanții care s-au adunat pentru a-i denunța.

O femeie în vârstă de 32 de ani a fost ucisă la Charlottesville după ce un simpatizant neonazist în vârstă de 20 de ani, James Fields, a intrat intenționat cu mașina în contramanifestanți.

În cursul unui schimb aprins de replici cu jurnaliștii, care a avut loc marți la Trump Tower din New York, președintele american a afirmat că prima sa declarație de sâmbătă, atunci când a spus că vina pentru violențe a venit din „mai multe părți”, a fost făcută în lipsa informațiilor concrete.

„Când fac o declarație, îmi place să fiu corect. Vreau faptele. Evenimentele abia avuseseră loc”, a spus el, pentru a explica de ce a așteptat până luni pentru a condamna în final „violențele rasiste” care au avut loc în orășelul din Virginia.

În fața întrebărilor insistente, Donald Trump și-a motivat ulterior prima viziune asupra faptelor.

„Am privit de foarte aproape, de mai aproape ca mulți oameni. Aveți de o parte un grup care este agresiv. Și aveți de cealaltă parte un grup care este, de asemenea, foarte violent. Nimeni nu vrea să spună asta”, a afirmat el.

„Ce să zicem despre Alt Left care a atacat Alt Right (termen care desemnează dreapta alternativă), cum îi spuneți? Nu au o parte din responsabilitate? Au o problemă? Cred că da”, a continuat el.

„I-am condamnat pe neonaziști. Dar nu toți oamenii care au fost acolo erau neonaziști sau naționaliști albi, nici pe departe", a mai afirmat Donald Trump, repetând că a fost „o zi îngrozitoare”.

Steve Bannon este „un om de treabă, și nu un rasist”

Pe de altă parte, președintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a apărat marți pe Steve Bannon, extrem de controversatul său consilier strategic, apreciind că acesta este „un om de treabă, și nu un rasist”, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Îmi place de Bannon, este un prieten”, a declarat el, subliniind în același timp că acesta a ajuns „târziu” în echipa sa. Totuși, a lăsat să planeze îndoiala în legătură cu viitorul său. „Vom vedea ce se va întâmpla cu Bannon”, a adăugat președintele SUA.

Cotidianul New York Times (NYT) a scris marți că magnatul media Rupert Murdoch l-a îndemnat recent pe Donald Trump să îl concedieze pe Steve Bannon, figură proeminentă a dreptei alternative americane.

Potrivit ziarului, în cursul unui dineu la Casa Albă, la începutul lunii august, Rupert Murdoch, fondatorul Fox News, i-a cerut insistent președintelui american să se debaraseze de fostul patron al site-ului Breitbart, din care a făcut o platformă pentru extrema-dreaptă americană, redenumită „Alt-Right” sau dreapta alternativă.

De asemenea, CBS News a afirmat că Steve Bannon se află într-o situație dificlă, mai ales după criticile la adresa lui Donald Trump cu privire la reacția după tragedia care a avut loc sâmbătă la Charlottesville, unde o manifestantă a fost ucisă de un simpatizant neonazist care a lovit-o intenționat cu mașina.

Steve Bannon „face în realitate obiectul unei prese foarte nedrepte”, a afirmat marți Donald Trump. Este un om bun”, a insistat președintele american.

NYT, citând sub acoperirea anonimatului o persoană care cunoaște conținutul discuțiilor din timpul dineului cu Rupert Murdoch, a scris că președintele și-a manifestat în seara respectivă frustrarea cu privire la consilierul său și nu a protestat peste măsură la sugestia lui magnatului media.

Corespondenta cotidianului NYT la Casa Albă, Maggie Haberman, a scris pe Twitter marți după-amiază că „în acest stadiu, o plecare iminentă nu este de așteptat”. Precizând că are informații de la mai multe persoane din anturajul președintelui Donald Trump, ea a afirmat că noul secretar general al Casei Albe, John Kelly, și Steve Bannon au discutat în ultimele zile despre poziția acestuia din urmă.

O nouă retragere din echipa de consilieri

Președintele principalului sindicat american AFL-CIO a anunțat marți că se retrage, la rândul său, dintr-un grup de consilieri ai lui Donald Trump, urmând exemplul mai multor alți directori de mari companii, pentru a protesta în felul acesta față de poziția președintelui american după violențele de la Charlottesville (Virginia), transmite AFP, citată de Agerpres.

„Nu putem face parte dintr-un consiliu cu un președinte care tolerează fanatismul și terorismul național”, a declarat Richard Trumka, la scurt timp după conferința de presă organizată marți de președintele american la Trump Tower din New York.

Richard Trumka a făcut parte dintre consilierii președintelui pe probleme de industrie.

Alegerea unui om de afaceri la Casa Albă a generat un val de optimism în rândul conducătorilor de companii americane, care și-au oferit sprijinul benevol în consilierea noului președinte în diverse probleme. Numai că, în cele opt luni de când este președinte, Donald Trump a fost părăsit de mai mulți dintre aceștia, care au fost dezamăgiți de atitudinea sau mentalitatea noului locatar de la Casa Albă. 

Luni, Kenneth Frazier, CEO-ul companiei farmaceutice Merck, unul dintre cei mai importanţi directori de culoare din Statele Unite, a demisionat din consiliul oamenilor de afaceri care îl consilia pe Trump în semn de protest faţă de „intoleranţă şi extremism”. El a denunţat astfel declaraţia lui Donald Trump din weekend prin care acesta dădea vina pentru violenţele de la Charlottesville pe „mai multe părţi”.

Trump l-a atacat pe Frazier la doar câteva minute după demisie, acuzându-l că gestul îi va oferi „mai mult timp să scadă preţurile abuzive ale medicamentelor”.

Luni seara, CEO-ul Under Armour şi al Intel l-au urmat pe Frazier şi au demisionat din Consiliul producătorilor.

„Under Armour se angajează în inovaţie şi sport, nu în politică”, a declarat CEO-ul mărcii sportive, Kevin Plank.

„Noi ar trebui să-i onorăm - nu să-i atacăm - pe cei care au apărat egalitatea şi alte valori americane scumpe”, a declarat Brian Krzanich de la Intel, deplângând „prejudiciul grav pe care atmosfera politică plină de disensiuni îl provoacă unor probleme critice”.

În ianuarie, după ce președintele Trump a impus interdicţii de călătorie unor ţări majoritar musulmane, a fost criticat de CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, de patronul Starbucks, Howard Schultz, CEO-ul Netflix, Reed Hastings, al Apple, Tim Cook, şi mulţi alţii.

În iunie, CEO-ul Tesla, Elon Musk, şi Bob Iger de la Disney au demisionat din Consiliul pentru afaceri al lui Trump în semn de protest faţă de decizia acestuia a retrage Statle Unite din Acordul de la Paris cu privire la modificările climatice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri