Președintele Trump ordonă o investigație asupra practicilor comerciale ale Chinei

Data publicării:
grafica china vs sua shutterstock
Foto: Shutterstock

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a ordonat luni examinarea practicilor comerciale ale Chinei. Este vorba cu precădere de verificarea respectării de către China a drepturilor de proprietate intelectuală.

President Donald Trump Signs Executive Orders
Foto: Guliver/GettyImages

Misiunea de a determina dacă este necesară o anchetă oficială asupra comerțului cu China, inclusiv asupra acuzațiilor de furt de proprietate intelectuală, îi revine însă reprezentantului SUA pentru comerț, Robert Lighthizer.

China a avertizat că dacă Trump declanșează un război comercial, ambele economii — cele mai mari din lume — vor avea de suferit.

Politica economică internațională a Beijingului reprezintă un punct sensibil în relațiile cu Washingtonul, remarcă agenția germană DPA, citată de Agerpres. Printre altele, o parte din sancțiunile decise de ONU împotriva Coreei de Nord, pentru a convinge regimul de la Phenian să renunțe la înarmarea nucleară și cu rachete, se referă în practică la importuri, exporturi și servicii bancare chineze.

„Îi vom proteja pe americanii uitați, care au fost lăsați în urmă de un sistem comercial global”, a declarat Trump, care a explicat că ordinul reprezintă îndeplinirea promisiunii sale din campania electorală de a-i proteja pe lucrătorii din Statele Unite.

Președintele american și-a întrerupt vacanța pe care și-o petrece la New Jersey pentru a semna la Casa Albă ordinul referitor la China, într-un moment în care între cele două țări există oricum o tensiune generată de ambițiile nucleare ale Coreei de Nord. Președintele Trump cere Beijingului să facă presiuni aspra Phenianului, China fiind țara care are cea mai mare influență asupra regimului nord-coreean.

Investigația ordonată de Trump este de natură să intensifice aceste tensiuni dintre SUA și China, în condițiile în care China este cel mai mare partener comercial al Americii.

Oficialii administrației americane au estimat că furtul de proprietate intelectuală practicat de China s-ar putea ridica la 600 de miliarde de dolari.

Este prima acțiune importantă pe care președintele Trump o inițiază împotriva Chinei, de la venirea sa la Casa Albă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri