Procuror special numit în cazul investigației privind Rusia și amestecul ei în alegerile americane

Data actualizării: Data publicării:
Robert Mueller
Robert S. Mueller III, procuror special, fostul director FBI FOTO: Gulliver/GettyImages

Departamentul american al Justiției l-a numit miercuri pe fostul director FBI Robert Mueller procuror special însărcinat cu supervizarea anchetei federale asupra amestecului Rusiei în alegerile din 2016, anchetă care investighează inclusiv eventuala colaborare între apropiați ai campaniei președintelui Donald Trump și oficiali ruși.

FBI Co-Hosts International Conference On Cyber Security In NYC
Robert S. Mueller III, fostul director FBI FOTO: Gulliver/GettyImages

Potrivit unei scrisori obținute de CNN, numirea procurorului special a fost semnată de procurorul general-adjunct, Rod Rosenstein, în condițiile în care titlarul postului echivalent unui ministru de justiție, procurorul general Jeff Sessions, s-a recuzat de la început din orice demers juridic legat de Rusia. Aceasta, în condițiile în care Sessions a fost unul dintre principalii consilieri de campanie ai lui Donald Trump, reprezentându-l chiar pe acesta la mitinguri și diverse întâlniri. 

Robert Mueller, în vârstă de 72 de ani, este predecesorul în funcție al lui Jim Comey, fostul șef FBI demis săptămâna trecută de Donald Trump. Mueller fusese numit în funcție de fostul președinte republican George W. Bush și a a avut al doilea cel mai lung mandat la conducerea FBI (2001-2013).

Procedura numirii unui procuror special - folosită, de pildă, și în cazul scandalului sexual în care a fost implicat Bill Clinton - va permite ca Mueller să formuleze capete de acuzare pentru eventuale încălcări ale legii federale constatate în urma anchetei. Un procuror special are autoritatea să își desfășoare propria anchetă, independent de ierarhia Departamentului Justiției. El nu are obligația de a-l informa pe procurorul general al SUA ori pe adjuncții acestuia despre ancheta sa. În plus, el este autorizat să lanseze puneri sub acuzare dacă este necesar.
 
Președintele Donald Trump a reacționat printr-un comunicat față de numirea unui procuror special și a spus că ancheta va confirma că nu a fost nicio înțelegere secretă între echipa sa de campanie și Rusia. „După cum am spus în repetate rânduri, o anchetă completă va confirma ceea ce știm deja: nu a fost nicio înțelegere secretă între echipa mea de campanie și o entitate străină”, a declarat liderul administrației de la Washington în comunicat.
Potrivit CNN, Trump avea o întâlnire cu candidații pentru postul de șef al FBI când a fost informat oficial că a fost numit un procuror special în cazul anchetei legate de Rusia. Președintele ar fi fost luat prin surprindere, potrivit CNN. Nu mai târziu de luni purtătorul său de cuvânt respinsese ferm orice posibilitate de numire a unui procuror special în acest caz.
Solicitările de numire a unui procuror special s-au intensificat, însă, miercuri, inclusiv din tabăra republicană a Congresului, mai ales după ce presa a dezvăluit că președintele Trump ar fi încercat să obstrucționeze această anchetă și i-ar fi cerut fostului șef al FBI, James Comey - pe care în final l-a demis -, să pună capăt investigației care îl privea pe Michael Flynn, fostul consilier prezidențial pentru securitate națională. 
 

„Decizia mea nu înseamnă că au fost comise infracțiuni sau că sunt necesare puneri sub acuzare", a subliniat numărul doi din Departamentul Justiției, Rod Rosenstein, într-un comunicat, relatează Agerpres.

„Ținând cont de circumstanțele actuale deosebite, am considerat că interesul public cere plasarea acestei anchete sub autoritatea unei persoane care exercită un grad de independență față de ierarhia actuală”, a explicat el.

Acest anunț a fost făcut la opt zile după demiterea surprinzătoare de către Donald Trump a directorului FBI James Comey și într-un moment în care președintele american este acuzat că a încercat să obstrucționeze această anchetă.

După demiterea lui James Comey, opoziția democrată a cerut numirea unui procuror special, care se presupune că acționează independent de cine e la putere, pentru a supraveghea ancheta în curs a FBI.

Inițial, Donald Trump și-a justificat demiterea lui James Comey prin modul în care acesta a gestionat afacerea e-mailurilor lui Hillary Clinton, dar apoi a admis că se gândise de mai mult timp să-l înlocuiască pe șeful poliției federale, al cărui mandat expira teoretic în 2023.

Marți seară, Casa Albă a fost zguduită de un nou scandal, după dezvăluirile din presă care susțin că președintele american i-ar fi cerut în februarie lui James Comey să claseze ancheta asupra lui Michael Flynn, fostul său consilier pe probleme de securitate națională acuzat de contacte suspecte cu Rusia. James Comey ar fi consemnat această tentativă de a înăbuși ancheta într-o serie de note la care s-au referit mai multe media americane.

Citiți și: 

Trump, încercuit de republicani în scandalurile cu Rusia și FBI

Scandalul Trump-FBI. James Comey, invitat să depună mărturie în Senat

Donald Trump i-ar fi cerut fostului director FBI să îi bage la închisoare pe jurnaliştii care publică informaţii scurse presei

Va fi încheiat mandatul lui Trump de scandalurile recente?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri