Membru al echipei Trump: Lui Putin i-ar plăcea o resetare, dar e inacceptabil ce a făcut în Crimeea, Georgia

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump Holds Weekend Meetings In Bedminster, NJ
BEDMINSTER TOWNSHIP, NJ - NOVEMBER 19: President-elect Donald Trump listens to questions from the press as he gets into his car after a day of meetings at Trump International Golf Club, November 19, 2016 in Bedminster Township, New Jersey. Trump and his transition team are in the process of filling cabinet and other high level positions for the new administration. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Miniştrii de Externe ai ţărilor membre NATO s-au reunit, pentru două zile, la Bruxelles. Au parafat un acord între NATO şi Uniunea Europeană pentru contracararea terorismului şi a propagandei teroriste. Secretarul american de Stat John Kerry participă pentru ultima dată la o astfel de reuniune NATO.

Această ministerială de rămas-bun a lui Kerry vine într-un moment în care aliaţii NATO se uită cu îngrijorare spre Washington şi încearcă să-şi dea seama la ce să se aştepte de la Administraţia Trump. Brigham McCown, unul dintre membrii echipei de tranziţie a lui Donald Trump vorbeşte, într-un interviu acordat Digi24, despre cum ar putea să arate relaţiile Statelor Unite cu Europa cu partenerii din Alianţă, dar şi cu Rusia.

Alina Mărculescu Matiş: Când am vorbit ultima oară, în timpul alegerilor primare, mi-aţi spus că alegerea lui Hillary Clinton în funcţia de preşedinte al Statelor Unite ar fi "un lucru bun pentru NATO şi pentru Europa". Nu s-a întâmplat acest lucru. La ce ar trebui să se aştepte NATO şi Europa acum, odată cu alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte?

Brigham McCown, membru al echipei de tranziţie a lui Donald Trump: El (Donald Trump - n.r.) crede că ţările NATO trebuie să-şi aducă fiecare contribuţia. Ţări precum România, Polonia şi alte câteva fac acest lucru, dar sunt câteva ţări care trebuie să facă mai mult. Sincer să fiu, sunt ţări vest-europene care trebuie să înţeleagă că e în interesul lor să se asigure că sunt în barcă şi dau la vâsle odată cu toţi ceilalţi.

Alina Mărculescu Matiş: Au existat deja câteva nominalizări destul de controversate pentru poziţiile cheie din noul cabinet. Din numele pe care le ştim până acum, mai ales cele legate de apărare, cum vor arăta politica de securitate şi politica externă ale Administraţiei Trump?

Brigham McCown, membru al echipei de tranziţie a lui Donald Trump: Cred că va exista o schimbare semnificativă, către o politică externă mai robustă, orientată spre lume. E foarte clar că NATO şi Europa sunt interesul nostru. Sunteţi cu toţii aliaţii noştri. Ţările din această regiune au fost preocupate de mişcările venite din est. Cred că veţi vedea o politică externă - atât la nivel militar, cât şi diplomatic - mult mai robustă.

Alina Mărculescu Matiş: Atât Donald Trump, cât şi Vladimir Putin au spus în repetate rânduri că vor o resetare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia. Credeţi că se va întâmpla acest lucru şi, dacă da, în ce măsură va afecta relaţiile Statelor Unite cu Europa?

Brigham McCown, membru al echipei de tranziţie a lui Donald Trump: Cred că domnului Putin i-ar plăcea tare mult o resetare, pentru că va putea spune că Vestul acceptă tot ce a făcut până în acest moment. Aşa ceva e pur şi simplu inacceptabil. O resetare nu poate include o ocupaţie rusească în Georgia sau în Ucraina ori anexarea Crimeei. Cred că veţi vedea o disponibilitate din partea echipei Trump de a vorbi cu Kremlinul, de a interacţiona cu domnul Putin, dar nu va fi o acceptare a acţiunilor Kremlinului din ultimii 2-5-10 ani. Acele politici vor continua, agresiunea lor e inacceptabilă, iar dacă vor să devină un membru al comunităţii occidentale, trebuie să respecte valorile fundamentale ale Vestului. Cred că va fi un lucru foarte dificil pentru Rusia, pentru că Rusia vrea să se întoarcă la intervalul dintre anii 1920-1970. Nu vrea să trăiască în secolul XXI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri