Revolte în închisorile din SUA

Data publicării:
San Quentin State Prison's Death Row

Deţinuţii din mai multe închisori americane au protestat vineri, la împlinirea a 45 de ani de la revolta de la penitenciarul Attica, intrată în istorie, relatează AFP.

San Quentin State Prison's Death Row
Foto: Guliver/GettyImages

Pe reţelele de socializare au circulat apeluri la mobilizare în toate închisorile, însă amploarea mişcării este deocamdată greu de evaluat, scrie News.ro.

Două penitenciare din Florida, Gulf şi Mayo, au fost plasate în stare de izolare în urma unor „tulburări”, scrie cotidianul Miami Herald.

Miercuri seară, la o altă închisoare din acelaşi stat, Holmes, s-au înregistrat „tulburări majore” ce au implicat „mai multe sute de deţinuţi”, au anunţat autorităţile.

Într-un comunicat publicat vineri, oficialii din sistemul de detenţie anulaseră vizitele din acest week-end de la închisorile Gulf şi Holmes, dar nu au oferit nici un motiv.

Potrivit asociaţiei Free Alabama Movement, proteste ale deţinuţilor au avut loc în penitenciarele din Alabama, Texas şi Carolina de Sud.

Această mişcare, ai cărei organizatori vor să o extindă la nivel naţional, a fost lansată la împlinirea a 45 de ani de la revolta din închisoarea Attica, o rebeliune istorice izbucnită pe 9 septembrie 1971 şi înăbuşită sângeros patru zile mai târziu.

Deţinuţii se plâng de condiţiile de muncă din închisori, de salariile derizorii, dar şi asistenţa medicală insuficientă şi de abuzurile gardienilor.

Numărul deţinuţilor din Statele Unite se află în prezent la un nivel fără precedent – peste 2,2 milioane de oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri