Rex Tillerson: Aliații din NATO se tem, pe bună dreptate, de Rusia

Data publicării:
U.S. And Saudi Representatives Discuss Energy Markets
WASHINGTON - MAY 01: Chairman and CEO of ExxonMobil Rex Tillerson discusses the future of energy technology at the Ronald Reagan International Trade Center May 1, 2006 in Washington, DC. Tillerson and other leaders from the oil business in the U.S. and Saudi Arabia participated in the discussion "The Role for Technology in Meeting Future Energy Challenges," sponsored by the Center for Strategic and Internationl Studies. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)

Rex Tillerson, secretarul de stat desemnat de președintele ales al SUA, Donald Trump, își va exprima miercuri preocupările în legătură cu acțiunile Rusiei pe scena internațională, relatează Agerpres.

U.S. And Saudi Representatives Discuss Energy Markets
Rex Tillerson/ FOTO: Gulliver/Getty Images

Echipa de tranziție a președintelui ales Trump a difuzat extrase discursul pe care Rex Tillerson îl va ţine în cursul audierii de confirmare în Senat.

El va explica, într-o oarecare măsură, de ce Trump este în favoarea unei relații mai bune cu Moscova, afirmând că Washingtonul are nevoie de un dialog deschis și sincer cu Rusia privind intențiile acesteia, pentru ca SUA să-și traseze propriul curs.

„Aliații noștri din NATO au dreptate să fie alarmați în legătură cu o Rusie renăscută”, va afirma Tillerson. „Dar în absența leadership-ului american această ușă a fost lăsată deschisă și au fost trimise semnale în mod neintenționat”, se arată în extrasul din discursul viitorului secretar de stat.

El a făcut referire la eșecul președintelui Obama de a acționa împotriva folosirii de către președintele sirian Bashar al-Assad de arme chimice împotriva propriului popor. Asta deși Obama a afirmat în 2012 că, procedând astfel, se va trece peste o 1linie roșie!, iar lipsa reacției SUA ar transmite către Moscova un semnal de slăbiciune.

„Am revenit asupra angajamentelor făcute aliaților. Am trimis semnale slabe sau amestecate cu linii roșii care s-au transformat în unele verzi. Nu am recunoscut că Rusia nu gândește ca noi', va spune Tillerson.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri