România şi SUA îşi aniversează parteneriatul

Data publicării:
steag romania sua

În urmă cu 5 ani, pe 13 septembrie 2011, la Washington a fost semnată Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre Statele Unite ale Americii şi România.

steag romania sua

Evenimentul a fost marcat printr-un comunicat comun al Ministerului Afacerilor Exteren şi al Ambasadei Statelor Unite în România. „Declaraţia Comună reprezintă un punct de referinţă important pentru Parteneriatul nostru strategic, stabilind cadrul pentru cooperarea şi coordonarea în creștere dintre SUA și România, în vederea promovării securităţii, democraţiei, bunei-guvernări, oportunităţilor oferite de economia de piaţă şi a schimburilor culturale. La 26-27 septembrie 2016, se va desfășura la Washington cea de-a cincea sesiune anuală a Dialogului Strategic bilateral și respectiv reuniunea Task Force-ului dintre Statele Unite şi România pentru implementarea Declarației Comune. Anticipăm o discuţie substanțială, care va marca progresele realizate în cei cinci ani de la adoptarea Declaraţiei Comune şi va formula priorităţile noastre comune pentru anul următor şi dincolo de acesta”, scrie în comunicat.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a marcat împlinirea a cinci ani de când România şi SUA sunt partenere pentru secolul XXI. „Concomitent cu amplificarea cooperării în domeniul politico-militar şi de securitate, dimensiune-cheie a Parteneriatului Strategic, România şi SUA acţionează permanent pentru dinamizarea relaţiilor economice prin creşterea volumului schimburilor comerciale şi a investiţiilor. Trebuie totodată să continuăm să lucrăm împreună şi pentru consolidarea dimensiunii de cercetare, ştiinţă şi inovare şi în domeniul contactelor inter-umane, inclusiv pentru admiterea României în programul Visa Waiver, având în vedere că popoarele noastre <împărtăşesc o istorie comună de legături strânse>,aşa cum menţionează Declaraţia Comună, spune şeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri