Scandal în SUA, după o nouă măsură controversată referitoare la imigranți

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump And NATO Secretary General Jens Stoltenberg Hold Joint News Conf.
Foto: Guliver/GettyImages

Administraţia lui Donald Trump face o nouă mişcare controversată. A anunţat că va pune capăt programului care îi proteja pe copiii imigranţilor ilegali de expulzare și care le permitea să lucreze legal şi să studieze în Statele Unite. Anunţul a fost făcut de procurorul-general al Statelor Unite, Jeff Sesions, care a dat Congresului un termen de şase luni pentru a adopta legea prin care se renunţă la programul numit DACA.

Donald Trump And NATO Secretary General Jens Stoltenberg Hold Joint News Conf.
Foto: Guliver/GettyImages

„Pentru a avea un sistem legal de imigraţie care să servească intereselor naţionale, nu putem să-i primim pe toţi cei care vor să vină aici. Aceasta este situaţia. Asta nu înseamnă că suntem oameni răi sau că naţiunea noastră nu îi respectă sau îi înjoseşte (n.red: pe imigranţi). Înseamnă că punem în aplicare legile aşa cum le-a adoptat Congresul. Cu aceste principii şi îndatoriri în minte şi în lumina proceselor iminente, revizuim programul DACA al administraţiei Obama”, a declarat șeful Departamentului Justiției, Jeff Sessions.

Procurorul-general al Statelor Unite a anunţat că începând de săptămâna viitoare nicio cerere din cadrul programului DACA nu va mai fi primită. În plus, Jeff Sessions a cerut Congresului ca în cel mult șase luni să vină cu o lege pentru anularea programului care îi proteja pe copiii imigranţilor ilegali de expluzare şi care le oferea şansa de a lucra legal şi a studia în Statele Unite. Decizia a provocat imediat proteste.

Începând cu luna martie a anului viitor, soarta a 800 de mii de persoane care beneficiază de programul DACA rămâne astfel sub semnul întrebării.

„Există teama că ne vor lua bucata de hârtie, dar asta ar fi cam tot, pentru că noi suntem acasă şi nu plecăm niciunde”, spune o beneficiară a programului DACA.

„Aceasta este casa mea departe de casă. Mulţi ar spune să plecăm înapoi acasă. Dar, nu! Aceasta este casa mea departe de casă. Am venit aici la 5 ani, fără să ştiu ce se întâmplă, fără să ştiu că părinţii mei veneau aici. M-au luat de mână şi mi-au spus că plecăm împreună”, a comentat un alt beneficiar al programului DACA.

„Sunt tineri care au venit în această ţară, lucrează, merg la şcoală, fac parte din comunităţile noastre. Vrem să rămână şi să facă parte din comunităţile noastre. Ei plătesc taxe şi credem că ar trebui să poată sta aici”, a declarat reprezentantul unui ONG.

Programul DACA a fost înfiinţat de fostul preşedinte american Barack Obama în 2012. Prin intermediul lui, copiii imigranţilor ilegali sunt protejaţi de la expluzare şi primesc dreptul de a munci legal şi de a studia în Statele Unite.

„Nu-i putem accepta pe toți cei care ar dori să vină aici, pur și simplu aceasta e situația”, a afirmat Sessions, denunțând decizia luată în mod „unilateral” de Barack Obama în 2012.

Soarta celor care beneficiază deja de acest statut, cunoscuți sub numele de „Dreamers”, nu va fi afectată însă până la data de 5 martie 2018, termenul de șase luni fiind acordat Congresului de administrație pentru a legifera în materie.

Cu toate acestea, un compromis în Congres pare departe de a fi atins, după ani în care Washingtonul a fost divizat pe acest subiect, notează agențiile internaționale de presă.

Justificările lui Trump

Președintele american Donald Trump și-a justificat marți decizia de a pune capăt programului DACA prin necesitatea de a da „prioritate” lucrătorilor americani și l-a acuzat pe predecesorul său Barack Obama că a adoptat acest program fără acordul Congresului, relatează Agerpres.

„Nu putem avea o reformă principială a imigrației dacă ramura executivă poate rescrie sau anula legi federale după bunul plac”, a menționat Trump într-o declarație, făcând referire la decizia luată în anul 2012 de Obama privind instituirea programului DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals).

Măsura a stârnit proteste vehemente și din partea opoziției democrate, liderul democraților din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, descriindu-l drept un „act profund rușinos, de lașitate politică și un atac josnic împotriva tinerilor nevinovați din comunitățile de pe tot cuprinsul Americii”.

Însă Trump a subliniat în declarația sa că și tinerii americani au vise, aluzie la denumirea cu care sunt cunoscuți beneficiarii programului, „Dreamers” (visătorii  - n.r.). „Prioritatea noastră majoră în reforma sistemului de imigrație este să creștem ocuparea forței de muncă, a salariilor și securității lucrătorilor americani și familiilor lor”, a explicat președintele american.

„Nu doresc pedepsirea copiilor, care cei mai mulți sunt acum adulți, pentru acțiunile părinților lor. Dar trebuie să recunoaștem de asemenea că suntem o națiune a oportunității, pentru că suntem o națiune a legii”, a spus el, promițând că va aborda în continuare „cu inima” această chestiune.

La rândul său, președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Paul Ryan, a declarat că în cadrul Congresului va fi căutat un consens pentru o soluție legală permanentă care să includă și garanții că „aceia care nu au făcut nimic rău vor putea în continuare să contribuie ca o parte valoroasă a acestei țări mărețe''.

Reacția lui Obama

Fostul preşedinte american Back Obama a declarat marţi că decizia lui Donald Trump de a pune capăt programului DACA este „greşită” şi „crudă”, relatează News.ro.

„Imigraţia poate fi un subiect controversat. Cu toţii vrem graniţe sigure, securizate şi o economie dinamică, iar oameni de bună-credinţă pot avea dezacorduri legitime privind modul de a repara sistemul nostru de imigraţie pentru ca toată lumea să joace după reguli”, a scris Obama pe Facebook.

Fostul lider american a insistat că tinerii vizaţi de program sunt „americani în suflet, în minte, în fiecare mod, cu excepţia unuia: pe hârtie”.

O umbră a fost aruncată din nou  asupra unora dintre cei mai buni şi mai străluciţi tineri ai noştri. A-i viza pe aceşti tineri este greşit – pentru că ei nu au făcut nimic greşit. Îşi contrazice obiectivul – pentru că ei vor să lanseze afaceri noi, să lucreze în laboratoarele noastre, săă servească în armata noastră şi să contribuie în alte feluri la ţara pe care o iubim. Și este crud”, a subliniat Obama.

Fostul preşedinte a insistat că acţiunea lui Trump nu este una cerută de lege, ci o decizie politică şi o problemă morală. El a lansat un apel către Congres să intervină şi să îi apere pe aceşti tineri.

Una dintre cele mai afectate categorii de populație sunt mexicanii. De altfel, Mexicul şi-a exprimat „regretul profund” faţă de această decizie şi le-a cerut aleşilor americani să găsească o soluţie de înlocuire. Guvernul mexican a dat asigurări că va oferi servicii de apărare juridică pentru oricare dintre cetăţenii săi afectaţi de decizie, dar că îi primeşte „cu braţele deschise” pe cei care vor să se întoarcă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri