Secretarul de Stat al SUA, un altfel de scandal al e-mailurilor

Data publicării:
U.S. And Saudi Representatives Discuss Energy Markets
Foto: Gulliver/Getty Images

Scandalul e-mailurilor din Statele Unite continuă. Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, este acuzat că folosea, pe când era șeful companiei Exxon, o adresă de e-mail sub un nume fals pentru a trimite și pentru a primi informații cu privire la schimbările climatice. Tillerson este anchetat de procurorul general al New York-ului sub suspiciunea că i-a indus în eroare pe acționarii Exxon privind încălzirea globală. 

U.S. And Saudi Representatives Discuss Energy Markets
Foto: Gulliver/ Getty Images

Dezvăluirea este una importantă deoarece Procuratura a solicitat predarea tuturor documentelor care au legătură cu ancheta și nu a fost informată de existența acestei adrese de e-mail.  Biroul procuraturii a descoperit că Tillerson folosea pseudonimul „Wayne Tracker" în comunicarea de pe acea adresă de e-mail, în perioada 2008-2015, când a analizat documentele ridicate de la Exxon. 

„În ciuda faptului că compania a livrat circa 60 de documente în care apărea adresa de e-mail „Wayne Tracker”, nici Exxon și nici avocatul său (n.red al lui Rex Tillerson) nu au dezvăluit faptul că această adresă de mail a fost folosită de domnul Tillerson pentru a comunica cu acționarii Exxon și niciun document nu a fost recuperat de la această adresă de e-mail”, a spus procurorul general al New York-ului, Eric Schneiderman. 

Scheniderman îl anchetează pe Tillerson pentru a stabili dacă i-a indus în eroare pe acționari, dar și pe membrii publicului, în legătură cu schimbările climatice. Informațiile obținute până acum i-au fost transmise luni unui judecător care va decide în acest caz, relatează Agerpres.

„Adresa de mail Wayne.Tracker@exxonmobil.com face parte din sistemul de corespondență electronică al companiei și a fost creată în vederea unei comunicări sigure și rapide între anumiți oficiali de rang înalt din cadrul companiei și fostul președinte Tillerson, pe diverse teme de afaceri", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Exxon, Alan Jeffers.

Jeffers a adăugat că firma le-a oferit anchetatorilor o documentație de 2,5 milioane de pagini și că va răspunde în justiție acuzațiilor care i se aduc.

Procuratura dorește să clarifice de ce nu i-au fost puse la dispoziție documente transmise prin intermediul adresei folosite în trecut de Tillerson, precum și prin alte 34 de adrese ale unor oficiali și membri ai consiliului de conducere.

De asemenea, anchetatorii vor ca judecătorul să le impună celor de la Exxon să dezvăluie dacă Tillerson folosea și alte adrese de e-mail, tot sub nume alternative.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri