Senator american, decorat cu Steaua României, promite sprijin pentru ridicarea vizelor

Data publicării:
Amb. George Maior si Sen. Ben Cardin

Democratul Ben Cardin, care face parte din Comitetul pentru relații externe al Senatului american, a fost decorat, miercuri, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de „comandor” conferit de președintele României, Klaus Iohannis. Distincția i-a fost înmânată de ambasadorul României în SUA, George Maior, se arată într-un comunicat al ambasadei.

Cu această ocazie, ambasadorul George Cristian Maior i-a solicitat senatorului Ben Cardin susţinere pentru ridicarea vizelor pentru cetăţenii români, iar congresmenul american a promis sprijin în acest sens în Congresul SUA.

În contextul ceremoniei de decorare, cei doi interlocutori au mai abordat teme de interes major pentru relaţia bilaterală, precum cooperarea în domeniul politico-militar şi de securitate, evoluţiile din regiune, dar şi dimensiunea interacţiunii directe dintre cetăţenii celor două ţări (people-to-people) din cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.  De altfel, Steaua României în grad de „Comandor” i-a fost oferită senatorului cu prilejul marcării a 20 de ani de Parteneriat Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, în semn de înaltă apreciere  pentru  implicarea personală avută în direcţia excelentei cooperări bilaterale în plan politic, militar şi economic.

Ambasadorul George Cristian Maior a reiterat interesul legitim al României de a fi inclusă în programul Visa Waiver, solicitând susţinerea senatorului Ben Cardin pentru identificarea instrumentelor legislative capabile să faciliteze acest deziderat al cetăţenilor şi autorităţilor române. Ca răspuns, liderul democrat al Comitetului pentru relaţii externe şi-a declarat sprijinul în Congresul SUA pentru eforturile de includere a României în programul Visa Waiver, apreciind că cetăţenii români vor putea contribui la prosperitatea şi dezvoltarea turismului în SUA. De asemenea, senatorul american a considerat utilă separarea temelor legate de fenomenul imigraţiei, întrucât facilitarea turismului pentru cetăţenii străini nu trebuie conectată cu tema refugiaţilor, acţiunile teroriste şi alte ameninţări actuale, arată comunicatul Ambasadei României la Washington.

La sfârșitul lunii trecute, ambasadorul României în SUA, George Maior, aprecia la Digi24 că o vizită a premierului Mihai Tudose în această țară ar avea efecte pozitive asupra procesului de ridicare a vizelor pentru români în SUA. „E constantă agenda discuțiilor noastre cu Congresul. E vorba de legislație, mai puțin de relația cu administrația americană în această chestiune a vizelor. Rata de refuz a vizelor pentru noi este în jur de 10-15%, Dacă ajungem la 3,5%, automat intrăm în procesul de Visa Waiver. Ceea ce încercăm să facem este să reușim ca la nivelul Congresului să nu fie luat în considerare doar acest element al ratei de refuz, ci și faptul că suntem într-un parteneriat serios pe plan militar cu Statele Unite, că este și în avantajul securității SUA, având în vedere ceea ce facem pe domeniul informațiilor cu SUA împotriva terorismului și acest lucru să se trateze într-o altă viziune asupra modului în care se acordă vizele sau se introduce România în programul Visa Waiver”, spunea ambasadorul Maior.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri