America reintră în spirala violențelor rasiale. Ce se întâmplă în orașul Charlottesville din Virginia?

Data actualizării: Data publicării:
masina oameni charlottesville

Este stare de alertă în oraşul american Charlottesville, Virginia, după ce o maşină a intrat în mulţimea care participa la un marş al ultranaţionaliştilor de dreapta. Vă avertizăm că urmează imagini care vă pot afecta emoţional.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 4:00 CNN anunță că poliția a arestat un tânăr de 20 de ani, pe care îl identifică - James Alex Fields jr. Acesta ar fi condus mașina care a intrat în mulțime la Charlottesville și a ucis o persoană, rănind grav alte nouă. Înregistrările video și fotografiile de la fața locului par să arate că grupul în care a intrat mașina era un grup de contramanifestanți.

În total, o femeie de 32 de ani a murit și 30 de persoane au fost rănite sâmbătă în urma confruntărilor dintre ultranaționaliștii albi și contramanifestanți. Guvernatorul statului dă vina pe neonaziști pentru generarea violențelor și le cere să meargă acasă.

Totul a pornit de la o statuie din parcul orașului care urma să fie îndepărtată. Statuia îl reprezenta pe un general care a condus trupele sudiste, pro-sclavie, în timpul Războiului Civil din secolul al XIX-lea. Sute de așa-ziși „white supremacists” ( n.r. - adepții supremației rasei albe, termen american prin care sunt desemnați simpatizanții unui curent echivalent cu neonazismul) încearcă să împiedice îndepărtarea statuii. 

Violent Clashes Erupt at "Unite The Right" Rally In Charlottesville
Foto: Guliver/Getty Images

David Duke, un fost lider al Ku Klux Klan, a scris pe Twitter că se află la Charlottesville pentru a participa la protest.

ACTUALIZARE 1:00 Două persoane au murit după ce un elicopter al poliției statului Virginia s-a prăbușit în apropierea locului unde au avut loc violențele. Nu este clar dacă prăbușirea elicopterului are legătură cu incidentele violente care se produc în oraș, dar executa o misiune de supraveghere aeriană.

ACTUALIZARE 22:59 Președintele Donald Trump a ieșit public și a făcut o declarație despre ceea ce se întâmplă în Virginia:

„Urmărim îndeaproape evenimentele îngrozitoare din Charlottesville, Virginia. Condamnăm în termenii cei mai puternici acestă manifestare îngrozitoare de ură, habotnicie şi violenţă din mai multe părţi. Se întâmplă de prea mult timp în ţara noastră. Nu este vorba de Donald Trump, nu este vorba de Barack Obama. Se întâmplă de mult, mult timp, peste tot în America. Ceea ce este vital acum este o rapidă restaurare a legii şi ordinii pentru protejarea vieţilor nevinovate. Niciun cetăţean nu ar trebui să se teamă pentru siguranţa şi securitatea sa în societatea noastră. Niciunui copil nu trebuie să îi fie teamă să iasă afară şi să se joace sau să fie cu părinţii lor şi să se simtă bine. Ura şi diviziunea trebuie să înceteze şi trebuie să înceteze chiar acum!”.

Imediat după această declarație s-au ridicat voci din rândul democraților, al apărătorilor drepturilor civile, dar chiar și din rândul republicanilor care l-au criticat pe președinte pentru că nu a denunțat explicit curentul celor care cred în supremația rasei albe.

„Domnule președinte, trebuie să-i spunem răului pe nume”, a scris pe Twitter, un senator republican, Cory Gardner.

Fostul secretar de stat John Kerry a declarat: „Ce am văzut azi în Charlottesville trebuie să fie condamnat și numit ca atare: ură, răutate, rasism și extremism intern”.

Confruntarea din Charlottesville, notează analiștii, reprezintă o oglindă a polarizării politice tot mai evidente, care s-a intensificat de la alegerea lui Trump, anul trecut. 

„Nu o să reușiți voi să ne faceți să dispărem”, au strigat naționaliștii albi, iar contraprotestatarii au afirșat bannere pe care scria: „Naziștilor, mergeți acasă” și „Zdrobiți supremația rasei albe”. 

ACTUALIZARE 22:54. Un nou bilanț furnizat de autorități indică un mort și 19 răniți, după ce mașina a intrat în mulțumea de manifestanți.


Cel puțin o persoană a murit și cinci oameni au fost răniţi şi transportaţi de urgenţă la spital după ce li s-au oferit îngrijiri medicale la faţa locului. Încă nu este foarte clar ce s-a întâmplat. Martorii vorbesc totuşi despre un act deliberat. Potrivit lor, o maşină care circula cu viteză a plonjat în mulţime şi a pus la pământ mai multe persoane. Din cauza acestui incident, alte două maşini au intrat în coliziune.

Incidentul a avut loc în momentul în care în oraşul universitar Charlottesville mii de oameni participau la un marş de protest al naționaliștilor albi "Uniți dreapta". Chiar înainte ca această maşină să intre în mulţime au avut loc violenţe. Manifestanţii de extremă-dreaptă s-au luat la bătaie cu cei care participau la o contramanifestaţie ce apără drepturile persoanelor minorităţii afroamericane.

Forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene pentru a despărţi cele două tabere.

Violent Clashes Erupt at "Unite The Right" Rally In Charlottesville
FOTO: Guliver/GettyImages

1.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pe străzi pentru a ţine piept manifestanţilor violenţi, iar guvernatorul statului Virginia a decretat stare de urgenţă. După incidentul cu mașina, a fost declarată starea de alertă.

Extremiştii de dreapta sunt nemulțumiți de planul privind distrugerea unei statui a generalului Robert E. Lee din Charlottesville, cel care a fost comandantul forțelor prosclavie din sudul american, în timpul Războiul Civil.

Imediat după aceste violenţe familia prezidenţială americană a reacţionat pe Twitter. Mai întâi, a postat un mesaj prima-doamnă, Melania Trump. Ea spune: „Ţara noastră încurajează libertatea de exprimare, dar haideţi să facem asta fără ură. Violenţa nu aduce nimic bun”.

Mesajul ei a fost urmat la câteva minute şi de cel al preşedintelui Donald Trump, în aceeaşi notă: „Trebuie să fim TOȚI uniți & să condamnăm tot ceea ce reprezintă ura. Nu este loc pentru acest tip de violență în America. Haideți să fim uniți"

Violenţele de azi din Charlottesville vin după cele din cursul nopţii trecute dintr-un campus universitar. Şi noaptea trecută sute de ultra-naţionalişti de dreapta s-au bătut cu un grup care reprezenta populaţia afroamericană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri