Statele Unite condamnă marșul neo-nazist organizat în Croația pentru Donald Trump

Data publicării:
mars zagreb Photo BETAPHOTO HINA Denis CERIC DS
Foto: BETAPHOTO

Statele Unite ale Americii au condamnat un marș de susținere a lui Donald Trump organizat de un partid de extremă-dreapta croat, la care a fost afișat un steag al unui partid german neo-nazist.

mars zagreb Photo BETAPHOTO HINA Denis CERIC DS
Foto: BETAPHOTO

Ambasada Statelor Unite ale Americii din Croația condamnă „cu fermitate” marșul partidului de extremă-dreapta A-HSP(partidul de dreapta autohton croat) de duminică de la Zagreb, informează balkaninsight.com. La marșul organizat pentru a-l sprijini pe președintele SUA, Donald Trump, membri ai A-HSP au fluturat steagul american și steagul croat cu o stemă neoficială, care seamănă cu cel al mișcării fasciste Ustasa din Al Doilea Război Mondial. La aceeași manifestație a fost fluturat și un steag al partidului neo-nazist german NPD(partidul național democrat).

Ambasada Statelor Unite respinge mesajele neo-naziste și pro-Ustasa exprimate în timpul demonstrației de la Zagreb duminică”, se arată într-un comunicat al ambasadei. „Condamnăm orice încercare de a lega Statele Unite cu această ideologie odioasă. O astfel de sugestie este o insultă la adresa memoriei celor 186.000 de soldați americani uciși în Europa în lupta împotriva Germaniei naziste și celor câteva milioane de victime nevinovate uciși în timpul războiului”, se mai arată în comunicat.

Guvernul croat a condamnat, de asemenea, evenimentul de duminică și a precizat că astfel de acțiuni au fost menite să „incite frica și intoleranța în societate”.

Cu toate că marșul a fost anunțat în mod legal la poliție, care a asigurat securitatea participanților, președintele A-HSP Drazen Keleminec a fost arestat pentru că a strigat „Za dom spremni” (Gata pentru patrie!, n.red.), care este o infracțiune, conform legislației croate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri