SUA au „irosit" 28 de milioane de dolari pentru uniforme cu imprimeu greşit

Data actualizării: Data publicării:
uniforme sua armata afgana
Foto: U.S. Air Force

Contribuabilii americani au cheltuit, fără să fie nevoie, 28 de milioane de dolari pentru uniforme destinate Armatei Naţionale Afgane, a anunţat inspectorul general însărcinat cu monitorizarea cheltuielilor de război, John Sopko, citat de News.ro.

uniforme sua armata afgana
Foto: U.S. Air Force

Potrivit oficialului, SUA a cumpărat uniforme de camuflaj pentru pădure, deşi Afganistanul este acoperit în proporţie de numai 2,1% de pădure. Decizia „nu a fost bazată pe o evaluare a cât de adecvată este pentru mediul afgan”, a scris el.

Un fost ministru afgan al Apărării, Abdul Rahim Wardak, a ales online imprimeul în 2007, pentru că „i-a plăcut de a văzut”. Acesta a fost mai scump decât un model pe care armata SUA îl cumpărase deja și americanii au comandat 1.364.602 de uniforme și 88.100 de extra perechi de pantaloni, în valoare de 28 de milioane de dolari. „Întrebarea mea este, dacă ministrului Apărării îi plăcea mov sau îi plăcea roz?”, a spus Sopko. „Vom cumpăra, pur şi simplu, uniforme roz pentru soldaţi şi nu vom pune întrebări? Este o nebunie. Este pur şi simplu o prostie”, a adăugat el. „Am irosit 28 de milioane de dolari din banii contribuabililor ţn numele modei, pentru că ministrului Apărării i s-a părut că imprimeul este drăguţ”, a subliniat oficialul.

De ani de zile, biroul lui Sopko critică Pentagonul pentru irosirea resurselor în cel mai lung război în care sunt implicate SUA. În ianuarie, el a spus unui centru de reflecţie din Washington că există dovezi că liderii talibani au instruit comandanţii să cumpere combustibil, muniţie şi arme americane, de la soldaţi afgani, pentru că este mai ieftin.

Pentagonul ia în calcul, în prezent, creşterea nivelului trupelor americane din Afganistan. Un anunţ oficial este aşteptat în cursul săptămânii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri