SUA | Banii către Iran, factor de presiune pentru eliberarea unor prizonieri americani

Data publicării:
Mississippi State Bulldogs vs Tulane Green Wave
SHREVEPORT, LA - SEPTEMBER 17: The American Flag waves before a game between the Mississippi State Bulldogs and the Tulane Green Wave on September 17, 2005 at Independence Stadium in Shreveport, Louisiana. The Tulane Green Wave from New Orleans, Louisiana had to change venues due to the state of their city as a result of Hurricane Katrina. (Photo by Ronald Martinez/Getty Images)

Statele Unite au recunoscut, pentru prima oară, că au folosit banii daţi Iranului, la începutul anului, ca factor de presiune pentru eliberarea a cinci prizonieri americani. Totul, după ce republicanii, inclusiv Donald Trump, au susţinut că cei 400 de milioane de dolari au fost plătiţi, de fapt, drept răscumpărare.

Banii proveneau din fonduri ale Teheranului îngheţate în Statele Unite în 1981 şi trebuiau oricum daţi înapoi, potrivit unei decizii a tribunalului internaţional de la Haga. „Schimbul" care face vâlvă în presă a avut loc în ianuarie 2016, iar Administraţia Obama susţine că doar s-a folosit de bani, pentru a urgenta eliberarea prizonierilor americani din Iran.

„Este de domeniul public faptul că SUA au returnat Iranului 400 de milioane de dolari în acelaşi timp cu acordul realizat la Haga, cu preocuparea constantă că Iranul ar putea încerca renegocierea eliberării prizonierilor, ceea ce ar fi dus la întârzieri nejustificate privind situaţia persoanelor din Iran care nu puteau fi localizate.

Având în vedere că Iranul nu s-a dovedit a fi complet de încredere în trecut, ar fi fost imprudent şi iresponsabil din partea noastră, din moment ce ştiam că venea şi data plăţii în curând, să nu ne fi folosit de această situaţie pentru a ne asigura că ne recuperăm cetăţenii americani de acolo”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri