SUA: Prelungirea cu 10 ani a sancțiunilor aplicate Iranului, aprobată de Congres. Reacţia Teheranului

Data actualizării: Data publicării:
Congress Gridlocked Over Continuing Resolution Legislation

Senatul american a aprobat joi extinderea cu 10 ani a sancțiunilor împotriva Iranului, trimițând măsura spre semnare președintelui Barack Obama, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Congress Gridlocked Over Continuing Resolution Legislation
Foto> Guliver/GettyImages

Decizia a trecut cu 99 de voturi pentru, zero împotrivă. Cum proiectul a trecut aproape unanim și de Camera Reprezentanților, în noiembrie, consilieri ai Congresului spun că se așteaptă ca Obama să semneze documentul.

Actul privind sancțiunile contra Iranului - Iran Sanctions Act (ISA) - expiră pe 31 decembrie, dacă nu este reînnoit.

Membri ai Congresului și oficiali ai administrației spun că reînnoirea ISA nu ar viola acordul nuclear cu Iranul la care s-a ajuns anul trecut.

Democrații, care au susținut acordul, consideră că extinderea ISA nu ar viola pactul deoarece astfel se continuă regimul de sancțiuni aflat deja în vigoare.

Prelungirea cu zece ani a sancțiunilor americane împotriva Iranului ar încălca acordul în domeniul nuclear semnat cu marile puteri și Teheran, a indicat, pe 23 noiembrie, ayatollahul Khamenei, liderul suprem iranian, avertizând că Teheranul va lua măsuri de răspuns, transmite Reuters.

„Actualul guvern al Statelor Unite a încălcat acordul nuclear în multe ocazii”, a afirmat Khamenei, la o reuniune a Gardienilor Revoluției, conform site-ului liderului suprem.

„Cea mai recentă este prelungirea cu 10 ani a sancțiunilor, ceea ce, dacă se va întâmpla, va contraveni acordului, iar Republica Islamică va reacționa cu siguranță”, a avertizat ayatollahul.

”Prelungirea sancţiunilor de către congresmanii republicani reprezintă o încălcare a acordului. Vom raporta această încălcare la nivelul comitetului iranian însărcinat cu monitorizarea implementării acordului”, a declarat şi purătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Bahram Ghasemi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri