SUA: Violențele au continuat la St. Louis după achitarea unui polițist

Data publicării:
Activists Protest For Justice Against Police Shootings
Foto: Guliver/GettyImages

Orașul american St. Louis (statul Missouri) continuă să se afle sub tensiune după ce un polițist alb care a ucis un afroamerican a fost achitat, verdict ce a provocat manifestații și violențe. Două concerte au fost anulate la sfârșitul săptămânii trecute din această cauză, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Activists Protest For Justice Against Police Shootings
Foto: Guliver/GettyImages

Manifestanții au aruncat duminică seară cu pietre și diverse obiecte în direcția forțelor de ordine, iar vitrinele mai multor magazine au fost sparte, la finalul mitingurilor care au degenerat din nou după ce începuseră pașnic, la fel ca în cele două nopți precedente.

Cel puțin 35 de persoane au fost arestate de vineri, ziua verdictului, și 11 membri ai forțelor locale de ordine au fost răniți în ciocnirile cu manifestanții, unii dintre ei înarmați cu pietre, potrivit autorităților.

Manifestanții, denunțând un rasism instituțional, au anunțat că intenționează să desfășoare acțiuni de blocare a arterelor rutiere și mitinguri timp de mai multe zile pentru a protesta față de verdictul achitării polițistului.

Evenimentele sunt urmărite la nivel național ca un indicator al relațiilor dintre poliție și comunitatea afroamericană,  după ce în ultimii ani au fost mai multe scandaluri izbucnite după ce polițiști albi au ucis în circumstanțe neclare persoane de culoare. Situația este deosebit de sensibilă la St. Louis, oraș în suburbiile căruia în 2014 au avut loc revolte după moartea unui tânăr, Michael Brown, la Ferguson.

Fostul polițist achitat, Jason Stockley, este alb. La finalul unei curse de urmărire, în 2011, cu un traficant afroamerican de droguri, Anthony Lamar Smith, el a deschis focul și l-a împușcat în mașina lui. Diverse înregistrări video ale scene oferă numai o imagine incompletă, dar polițistul a fost acuzat în special că a pus un pistol în mașină pentru a-și justifica actul.

Într-un oraș exasperat, sute de polițiști asigură de vineri ordinea în ținute speciale. Mai mulți au fost răniți în confruntări.

Celebrul grup de rock irlandez U2 și-a anulat concertul sâmbătă seară la St. Louis, după ce a fost informat că poliția nu dispune de mijloacele necesare pentru a asigura o protecție normală la acest tip de eveniment.Duminică, a fost anulat și concertul cântărețului britanic Ed Sheeran, din aceleași motive, a anunțat organizatorul Messing Touring Group.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri