Fotografia care a șocat America

Data actualizării: Data publicării:
Sursă: NY Times
Sursă: NY Times

Oficiali de la Casa Albă au interzis jurnaliştilor americani să asiste la momentul întâlnirii dintre preşedintele Donald Trump şi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov în Biroul Oval, în contextul în care această vizită a coincis cu furtuna şi interesul media faţă de demiterea directorului FBI James Comey, care conducea o anchetă cu privire la eventuale legături între echipa de campanie a miliardarului şi Moscova, scrie The New York Times, citat de News.ro.

TRUMP
Sursă: NY Times

 

Însă ruşii, care au numeroase publicaţii controlate de stat, şi-au adus tot „contingentul”, scrie ziarul. Ei au umplut golul acoperirii mediatice cu imagini ale întâlnirii lui Trump cu Lavrov şi ambasadorul rus în Statele Unite, Serghei Kisliak.

La doar câteva minute după începerea întâlnirii, Ministerul rus de Externe a postat pe Twitter fotografii cu Trump şi Lavrov zâmbind şi dând mâna.

Ambasada rusă a postat şi ea imagini cu Trump zâmbind larg și dând mâna cu Kisliak.

Agenţia oficială rusă de ştiri, Tass, a publicat o serie de alte fotografii cu cei trei râzând împreună în Biroul Oval.

Casa Albă nu a publicat nimic, scrie NYT.

Rezultatul a fost o lovitură de imagine pentru Rusia şi Lavrov mai ales, care nu doar că a fost primit „colegial” în Biroul Oval de Trump, dar probe fotografice o dovedesc, comentează ziarul.

În schimb, atunci când secretarul de Stat american Rex Tillerson a efectuat o vizită la Moscova, luna trecută, preşedintele Vladimir Putin l-a ţinut să aştepte ore înainte să-l primească în audienţă la Kremlin.

Şi atunci, Tillerson a lăsat „contingentul” american al presei în urmă.

Ambasadorul rus Kisliak este o figură centrală în scandalul contactelor echipei de campanie a lui Trump cu Moscova.

Conversaţii pe care le-a purtat cu Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui, au condus la îndepărtarea acestuia, în februarie, din cauză că l-a indus în eroare pe vicepreşedintele Mike Pence cu privire la faptul dacă cei doi au discutat sau nu despre sancţiunile impuse Moscovei de Washington.

Casa Albă nu a divulgat prezenţa lui Kisliak miercuri la întâlnire, scrie NYT.

Întâlnirea lui Trump cu Lavrov a fost anunţată de Casa Albă fără accesul presei, ceea ce însemna că presa nu poate face fotografii sau documenta eveneimentul.

„Fotograful nostru oficial şi fotograful lor oficial - şi atât”, a declarat sub protecţia anonimatului un consilier de la Casa Albă.

Presa s-a adunat miercuri în Aripa de Vest a Casei Albe, sperând că administraţia s-a răzgândit şi avea să permită accesul. Însă jurnaliştii au putut să intre în Biroul Oval câteva momente, pentru a acoperi altă întâlnire neanunţată: între Trump şi Henry Kissinger, fostul decretar de Stat al lui Nixon.

Foşti oficiali de la Casa Albă s-au întrebat despre implicaţiile în domeniul securităţii, după ce un fotograf rus a primit un acces nestingherit în biroul preşedintelui Statelor Unite.

Colin H. Kahl, fostul consilier pe probleme de securitate naţională al vicepreşedintelui Joseph Biden, a postat pe Twitter o întrebare extrem de serioasă: „A fost o idee bună să fie lăsat un fotograf al Guvernului rus şi tot echipamentul acestuia în Biroul Oval?”.

David S. Cohen, un fost adjunct al directorului CIA în timpul administraţiei Obama, i-a răspuns: „Nu, nu a fost”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri