Trump, pregătit să rezolve problema nord-coreeană fără ajutorul Chinei

Data actualizării: Data publicării:
President Trump Swears In Senior Staff At White House
Foto: Gulliver/ Getty Images

Donald Trump a declarat că este „pregătit” să rezolve fără ajutorul Chinei problema nord-coreeană. Declarația vine în contextul în care președintele american îl așteaptă pe omologul său chinez, Xi Jinping, reședința sa privată Mar-a-Lago, în Florida., relatează Agerpres

President Trump Swears In Senior Staff At White House
Foto: Gulliver/ Getty Images

„În cazul în care China nu va rezolva Coreea de Nord, vom face noi acest lucru", a declarat președintele american, citat de Financial Times. 

La întrebarea dacă este posibil ca Statele Unite să acționeze singure, fără să aștepte ajutorul Chinei, Donald Trump a răspuns: "Absolut", fără să ofere mai multe detalii.

„China va decide dacă ne ajută cu Coreea de Nord (...) Dacă nu vor face acest lucru, nu va fi bine pentru nimeni", a adăugat liderul administrației de la Casa Albă în interviul acordat cotidianului financiar britanic.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a făcut cunoscut mai devreme în cursul aceleiași zile că Statele Unite intenționează „să pună presiune" pe China pentru ca aceasta „să acționeze" împotriva cursei înarmării nucleare a Coreii de Nord.

„Singura țară care poate stopa Coreea de Nord este China și ei o știu (...) Ei trebuie să acționeze și noi vom continua să punem presiune pe China pentru a acționa'', a spus Nikki Haley într-un interviu difuzat duminică de canalul de televiziune ABC.

Președintele american, Donald Trump, a scris joi pe contul său de Twitter că întâlnirea cu Xi Jinping va fi '„foarte dificilă'', în special din cauza diferendelor comerciale dintre cele două mari puteri ale lumii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Dar '„conversația cea mai importantă va fi cum vom putea să gestionăm neproliferarea nucleară a Coreii de Nord'', a estimat Nikki Halley, lăsând să se întrevadă o întâlnire tete-a-tete tensionată între cei doi lideri în legătură cu dosarul nord-coreean.

Beijingul a anunțat deja suspendarea importurilor de cărbune nord-coreean, conform sancțiunilor ONU vizând să convingă Phenianul să renunțe la programele nuclear și balistic.

De la instalarea la Casa Albă, Donald Trump a lăsat să planeze posibilitatea unei acțiuni militare împotriva Phenianului, dacă acesta refuză să se conformeze.

La începutul lui martie, președintele american a afirmat că este pregătit să utilizeze „întreaga capacitate militară a Statelor Unite" pentru „a contracara rachetele balistice nord-coreene".

Opțiunea militară „a fost mereu pe masă", a reamintit duminică fostul ministru al apărării al lui Barack Obama, Ashton Carter.

„În 1994, am lucrat la un plan pentru o lovitură preventivă (asupra Coreii de Nord) de care nu am avut nevoie. Avem aceste opțiuni. Trebuie să le păstrăm", a mai declarat el pentru canalul ABC.

În opinia sa, reticențele Chinei de a merge prea departe în privința Coreii de Nord se explică prin temerile Beijingului de a vedea prăbușindu-se regimul de la Phenian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri