Trump şi-a schimbat părerea despre NATO și se plânge de Rusia

Data publicării:
President Donald Trump Meets With NATO Secretary General Jens Stoltenberg
WASHINGTON, DC - APRIL 12: (AFP-OUT) US President Donald Trump shakes hands with Secretary General Jens Stoltenberg of NATO in the Oval Office of the White House April 12, 2017 in Washington, DC. (Photo by Olivier Douliery-Pool/Getty Images)

Donald Trump nu mai crede că Organizatia Nord Atlantica este depăşită. A anunţat această concluzie după prima sa întâlnire cu secretarul general al NATO. Până recent, liderul american afirmase în repetate rânduri că Alianta trebuie desfiinţată.  Trump a vorbit și despre problemele în relația cu Rusia. „Acum nu ne înţelegem deloc cu Rusia. S-ar putea ca relaţia noastră să fie la un minim istoric”, a spus liderul de la Casa Albă.

Prima întâlnire dintre Donald Trump şi Jens Stoltenberg a adus o schimbare de atitudine a preşedintelui american faţă de NATO.

Donald Trump, preşedintele SUA: Secretarul general şi cu mine am avut o discuţie productivă despre ce poate face NATO mai mult în lupta cu terorismul. M-am plâns în legătură cu asta acum mult timp şi au făcut o schimbare. Acum luptă cu terorismul. Am spus că NATO este depăşită. Nu mai este depăşită.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Am fost de acord că NATO este piatra de temelie a securităţii Europei şi Statelor Unite.

Cei doi lideri au discutat îndelung despre banii pe care ţările membre îi alocă pentru Apărare şi despre Rusia.

Donald Trump, preşedintele SUA: Dacă şi alte ţări contribuie cât trebuie, în loc să se bazeze pe Statele Unite ca să acopere golurile, cu toţii vom fi mult mai în siguranţă.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: Anul trecut, au fost doar 5 state care alocau 2%. Anul acesta, România a declarat că ajuns la 2%. Anul viitor, Letonia şi Lituania vor ajunge la 2%. Deci vom ajunge de la 5 la 8.

În campania electorală şi imediat după preluarea mandatului, Donald Trump i-a ameninţat pe aliaţi că vor rămâne fără ajutor din partea SUA dacă nu alocă mai mulţi bani pentru domeniul apărării. Părerea despre NATO nu este singura pe care preşedintele american şi-a schimbat-o în ultima perioadă.

Săptămâna trecută a ordonat bombardarea Siriei, deşi spusese în repetate rânduri că nu va face aşa ceva. Iar ieri, într-un interviu pentru Wall Street Journal, a afirmat că nu va mai eticheta China drept „manipulator financiar”, aşa cum a promis în campanie că va face.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri