Trump sugerează că ar putea ridica sancţiunile impuse Rusiei

Data publicării:
President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
Foto: Gulliver/GettyImages

Preşedintele-ales Donald Trump sugerează într-un interviu pentru The Wall Street Journal că ar putea ridica sancţiunile impuse Rusiei de administrația Obama şi că ar putea să nu respecte politica „Chinei unice”, dacă Beijingul nu-şi schimbă politicile în domeniul valutar şi practicile comerciale, relatează News.ro.

President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
Foto: Gulliver/GettyImages

Donald Trump a declarat într-un interviu publicat vineri de The Wall Street Journal (WSJ) și preluat de agențiile de presă că va păstra intacte „cel puţin pentru o perioadă” sancţiunile pe care administraţia preşedintelui Barack Obama le-a impus Rusiei luna trecută, în urma acuzaţiilor potrivit cărora Moscova s-a amestecat în alegerile americane prin atacuri cibernetice.

Însă dacă Rusia ajută Statele Unite în obiective-cheie precum lupta împotriva extremismului violent, Trump sugerează că ar putea să renunțe la aceste măsuri.

El s-a declarat totodată dispus să se întâlnească, după ce va fi învestit pe 20 ianuarie, cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Trump, care vede o oportunitate în cooperarea cu Moscova în lupta împotriva unor grupări jihadiste ca Statul Islamic, şi-a exprimat admiraţia faţă de Putin şi a acceptat fără tragere de inimă conculziile serviciilor americane de informaţii potrivit cărora hackeri ruşi au interferat în alegerile americane la ordinul lui Putin.

În ceea ce priveşte vechea politică americană de a nu recunoaşte diplomatic Taiwanul, el a declarat că „totul este în curs de negociere, inclusiv (principul) Chinei unice”.

Viitorul preşedinte american a înfuriat deja Beijingul prin faptul că a acceptat un apel telefonic din partea preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, care l-a felicitat după ce a câştigat alegerile. El a pus astfel capăt unei îndelungate politici prin care Casa Albă renunţase să comunice în mod direct cu liderii de la Taipei. El şi-a apărat acest gest în interviul acordat WSJ. „Le-am vândut echipament militar în valoare de două miliarde de dolari anul trecut. Putem să le vindem, de două miliarde de dolari, cele mai noi şi mai măreţe echipamente militare şi nu suntem autorizaţi să acceptăm un telefon. În primul rând ar fi fost foarte nepoliticos să nu accept un apel telefonic”, a spus Trump.

Beijingul consideră insula o provincie separatistă, care trebuie să fie adusă în interior cu forţa, dacă este necesar.

Trump a ameninţat că va fi dur faţă de practicile comerciale chineze, pe care le consideră incorecte, şi a sugerat că principiul „Chinei unice” ar putea să devină o monedă de schimb în alte dispute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri