Trump sugerează că l-ar fi înregistrat pe directorul FBI demis

Data actualizării: Data publicării:
President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
Foto: Guliver/GettyImages

Președintele Donald Trump a scris pe Twitter un mesaj ce pare o ameninţare voalată la adresa lui James Comey, directorul demis de la FBI, în care sugerează că ar putea exista înregistrări cu discuţii între cei doi.

President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
Foto: Guliver/GettyImages

ACTUALIZARE.  Comentariul lui Donald Trump a stârnit o adevărată furtună în presă. Jurnaliştii americani s-au grăbit să-l compare pe actualul preşedinte american cu Richard Nixon care în ultimele luni de mandat a ordonat înregistrarea ilegală a conversaţiilor de la Casa Albă.

Confruntat cu astfel de întrebări, purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump n-a avut replică:

Preşedintele Trump a înregistrat conversaţiile avute cu fostul director FBI? a fost întrebat Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe.

Presupun că vă referiţi la acel mesaj pe Twitter. Am vorbit cu preşedintele şi preşedintele nu are nimic de adăugat, a răspuns oficialul.

Crede că este adecvat să-l ameninţe pe domnul Comey? a insistat jurnalistul.

Nu a fost o ameninţare. A făcut o afirmaţie, nimic mai mult. Mesajul vorbeşte de la sine. Haideţi să trecem mai departe, a fost replica purtătorului de cuvânt.


Scandalul demiterii şefului FBI a luat o nouă turnură. Printr-un mesaj pe Twitter, preşedintele american a sugerat că ar exista înregistrări ale discuţiilor pe care le-a avut cu James Comey şi l-a avertizat pe acesta că le-ar putea folosi împotriva lui, dacă va îndrăzni să divulge ceva compromiţător presei. O sursă apropiată fostul director FBI, concediat surprinzător la începutul săptămânii, a declarat pentru CNN că acesta nu se teme de nimic.

James Comey ar face bine să spere că nu există nicio înregistrare cu discuţiile noastre, înainte să dea informaţii presei!”, a avertizat liderul de la Casa Albă într-un mesaj postat pe Twitter vineri dimineață.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Reacția lui James Comey nu s-a lăsat așteptată: fostul director FBI a spus că „nu este îngrijorat în legătură cu eventuale înregistrări” ale discuţiilor dintre el şi preşedintele Donald Trump, a declarat un oficial citat de CNN sub acoperirea anonimatului. Mai exact, dacă „există o înregistrare, Comey nu are motive să fie îngrijorat” în legătură cu ceea ce conţine, a spus sursa CNN.

Pe de altă parte, CNN relatează, citând o sursă apropiată lui Comey, că sunt două motive pentru care Donald Trump l-a demis pe directorul FBI:  investigația deschisă în privința legăturilor cu Rusia din campania prezidențială, dar și faptul că i-ar fi cerut lui Comey să-i declare loialitate, ceea ce acesta a refuzat. 

Fostul director FBI a fost „uluit” când președintele Trump i-a cerut să-i dea personal asigurări că-i va fi loial. Se întâmpla la un dineu, la scurt timp după ce își preluase funcția de la Casa Albă, a declarat sursa citată de CNN. Comey l-a refuzat pe Donald Trump, spunându-i președintelui că fișa postului nu-i permite să facă astfel de promisiuni - angajații FBI trebuie să respecte Constituția SUA, nu pot fi supușii unei persoane particulare. Comey  i-a promis, în schimb, președintelui că va fi sincer cu el și-i va spune adevărul în orice împrejurare.

Trump l-a întrebat apoi pe Comey dacă îi poate promite „loialitate din punctul de vedere al onestității”, iar fostul director FBI a fost de acord. 

NY Times scrie, la rândul său, că toate acestea se întâmplau la doar şapte zile după învestirea republicanului Donald Trump în funcția de președinte, când James Comey a participat la cină privată la Casa Albă. 

De-a lungul carierei sale, miliardarul republican a cerut adeseori jurăminte de loialitate din partea oamenilor cu care a lucrat, eliberându-i din funcţie pe angajaţii care nu dădeau impresia de suficientă încredere, reamintește publicația americană. Este posibil, însă, ca preşedintele - încă lipsit de experiență - să nu fi înţeles faptul că tradiţia le cere directorilor agenţiei să nu fie înregimentați din punct de vedere politic. În anii '70, congresmenii au adoptat o lege prin care directorul FBI primeşte un mandat de zece ani pentru a fi independent în relaţie cu preşedinţii care trec pe la Casa Albă.

Casa Albă a dezminţit relatarea de presă referitoare la jurământul de loialitate pe care președintele i l-ar fi cerut lui Comey la cina privată. „Cred că președintele vrea să fie loial țării sale și statului de drept”, a declarat purtătorul de cuvânt Sean Spicer. 

Despre acest jurământ de loialitate a vorbit și Trump însuși, vineri, într-un interviu acordat Fox News: „Nu, nu i-am cerut (un jurământ de credință - n.r.), dar nu cred că ar fi o solicitare de blamat. Cred că loialitatea față de țară, față de SUA, este importantă. Depinde cum definești loialitatea...nr. 1, nr.2... Nu știu cum s-a ajuns aici, pentru că nu i-am pus această întrebare”, a spus președintele. 

Pe de altă parte, fostul director al comunităţii de informaţii, James Clapper, a povestit vineri că James Comey însuși i-a spus că nu se simte confortabil să participe la cina de la Casa Albă, din ianuarie, la care fusese invitat de preşedintele Donald Trump. Într-un interviu acordat MSNBC, Clapper a spus că a discutat cu fostul director FBI cu câteva ore înainte de cina respectivă şi acesta i-a mărturisit că este reticent să meargă la întâlnirea cu Trump de teamă că ar putea da impresia de compromitere a independenţei FBI.

Preşedintele Trump a semnat săptămâna aceasta scrisoarea de demitere a directorului Comey, argumentând că eliberarea din funcţie are legătură cu modul în care directorul agenţiei a gestionat investigaţia cu privire la e-mailurile lui Hillary Clinton.

Comey a fost surprins de vestea demiterii sale.  Acesta se adresa agenţiilor FBI din Los Angeles, când un membru al echipei sale l-a infomat printr-un bilet că tocmai a fost eliberat din funcţie de către administraţia Trump.

Mulţi politicieni şi-au exprimat surprinderea că directorul agenţiei a fost demis pentru modul în care a gestionat investigaţia cu privire la e-mailurile lui Hillary Clinton, având în vedere că Trump l-a lăudat anterior pe Comey. În ultimele zile ale campaniei electorale, Trump îl cataloga pe Comey drept curajos pentru redeschiderea investigaţiei cu privire la e-mailurile lui Clinton.

Demiterea a venit în condiţiile în care FBI desfăşoară în prezent o anchetă privind posibila interferenţă rusă în alegerile prezidenţiale din SUA.

 
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri