Trump va scoate Irakul de pe lista țărilor vizate de restricțiile de călătorie

Data publicării:
President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
Foto: Gulliver/Getty Images

Președintele american Donald Trump va scoate Irakul de pe lista țărilor vizate de restricțiile de călătorie în SUA în noul ordin executiv pe care urmează să-l semneze luni, a anunțat o sursă de la Casa Albă citată de Reuters. Gestul său survine după ce o primă încercare a președintelui de a limita accesul unor străini pe teritoriul SUA a fost blocată de justiție.

President Elect Trump Continues His "Thank You Tour" In Grand Rapids, Michigan
Foto: Gulliver/Getty Images

Potrivit înaltului oficial citat de Agerpres, noul ordin prezidențial va menține interdicția de acces în SUA timp de 90 de zile impusă cetățenilor din șase țări majoritar musulmane, și anume Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan și Yemen. Irakul a fost scos de pe lista țărilor cuprinse în documentul inițial, emis la 27 ianuarie, deoarece guvernul de la Bagdad a impus noi proceduri de verificare și datorită cooperării cu SUA în combaterea militanților Statului islamic.

Mii de irakieni luptă de mai mulți ani alături de militarii americani sau lucrează ca translatori, după invazia din Irak lansată de SUA în 2003, iar o parte din ei au fost nevoiți să se mute în Statele Unite, după ce au primit amenințări pentru colaborare cu americanii.

Autoritățile irakiene au salutat deja decizia Casei Albe, Ministerul irakian de Externe exprimându-și într-un comunicat "profunda ușurare". "Este un pas important în direcția cea bună și consolidează alianța strategică dintre Bagdad și Washington în numeroase domenii și în prim-planul luptei împotriva terorismului", se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Bagdad.

Sursa de la Casa Albă citată de Reuters a mai menționat că noul ordin executiv ce urmează să fie semnat luni de președintele republican va asigura că zeci de mii de persoane din țările vizate ce au reședință legală permanentă în SUA nu vor fi afectate de restricțiile de călătorie.

Totodată, va fi stabilită o singură perioadă de 120 de zile de suspendare, după ce ordinul inițial bloca intrarea în SUA a cetățenilor din cele șapte țări timp de 90 de zile, precum și a tuturor refugiaților timp de 120 de zile. Acest termen îi va avea în vedere și pe refugiații din Siria, al căror acces în SUA era interzis pe termen nedefinit în primul ordin.

Oficialul citat a mai spus că agențiile guvernamentale ale SUA urmează să stabilească dacă Siria sau alte țări au făcut suficiente progrese în materie de securitate pentru a fi acceptate din nou în programul de primire de refugiați. Noul ordin lansează o perioadă de 90 de zile în care Ministerul Securității Interne va trebui să definească o serie de cerințe de a căror îndeplinire va depinde accesul deplin al țărilor la programele de intrare în SUA.

În ce privește țările care nu îndeplinesc aceste criterii, Departamentul de stat, Ministerul Securității Interne și agențiile de informații americane pot face recomandări privind eventuala impunere a unor restricții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri