Va servi noul șef al diplomației americane interesele SUA sau ale Rusiei?

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gulliver/ Getty Images

Președintele-ales al Statelor Unite a respins raportul care arăta că Rusia a intervenit în campania electorală americană drept „ridicol”, reacție ce a stârnit critici și îngrijorări atât printre democrați, cât și printre republicani. Mai mult, posibilitatea ca Rex Tillerson, directorul general al Exxon Mobile Corp, să devină Secretar de Stat i-a făcut pe democrați și republicani să se întrebe dacă Administrația Trump va servi interesele Statelor Unite sau ale Rusiei. În acest context, democrații cer înființarea unei comisii independente care să evalueze candidații propuși de Donald Trump, îi cer președintelui ales să își facă publice declarațiile fiscale și să renunțe la conducerea afacerilor sale, scrie Washington Post, într-un editorial semnat de Jennifer Rubin

Foto: Gulliver/ Getty Images

Senatul trebuie să evalueze nominalizările lui Trump și să stabilească cum se poziționează vis-a-vis de Rusia și să înțeleagă ce ar face acești politicieni pentru a răspunde intervenției Rusiei în campania electorală din SUA.

„Orice candidat mai mult sau mai puțin pregătit care nu vede Rusia ca ceea ce este, adică o cleptocrație agresivă, nu ar trebui confirmat în funcție”, atrage atenția Washington Post

Poate Rex Tillerson servi interesele SUA?

Rex Tillerson, în vârstă de 64 de ani, şi-a început cariera ca inginer de producţie la Exxon, în 1975. A lucrat de atunci pentru aceeaşi companie, conducând unităţile grupului în Yemen, Thailanda şi Rusia, înainte de a deveni director general în 2005. Urma să se retragă anul viitor. 

Criticii au sugerat că, dacă preşedintele-ales îl va selecta pe Tillerson, aşa cum spun surse apropiate echipei de tranziţie, va fi o nouă dovadă că noua Administrație Trump va adopta o poziţie mai blândă faţă de Moscova.

Nominalizarea lui Rex Tillerson pentru funcția de secretar de stat în Administrația Trump nu a fost bine primită de Comitetul din Senat pentru Relații Externe. Într-o notă care a ajuns la jurnaliștii de la Washington Post, Donald Trump este criticat pentru reacția pe care a avut-o când s-a aflat că Rusia a intervenit în campania electorală din Statele Unite. De asemenea, în aceeași notă președintele-ales al SUA este criticat pentru că „vrea să nominalizeze un secretar de stat cu legături de afaceri cu Rusia și Vladimir Putin și a căruia companie a negat schimbarea climatică timp de mulți ani”.

Senatorul John McCain a declarat la CNN că este „îngrijorat” cu privire la relația lui Tillerson cu Putin și că, dacă nu primește informații să-l liniștească, se va opune nominalizării.

„Faptul că chiar ne confruntăm cu un potențial secretar de stat care ar simpatiza nepotrivit de mult cu un dușman al Statelor Unite arată cât de extraordinară este situația în care ne aflăm”, scrie Washington Post.

Dacă republicanii întârzie cu un răspuns, de teamă că atitudinea lor în timpul alegerilor se va întoarce împotriva lor, singura variantă rămâne numirea unui procuror independent sau unei comisii independente care să nominalizeze candidații propuși de Donald Trump pentru instituțiile statului, o propunere deja făcută de Partidul Democrat, potrivit Washington Post. În acest context, democrații au cerut declasificarea dosarelor care ar fi relevante pentru evaluarea acestor persoane.

De asemenea, scrie Washington Post, este important ca republicanii și democrații să ajungă la un consens în două chestiuni cheie: Donald Trump trebuie să își facă publice declarațiile fiscale și să renunțe la controlul asupra afacerilor sale.

Președintele-ales al SUA a refuzat să spună până acum dacă are sau dacă a avut vreo afacere cu Rusia. A avut ceva de câștigat vreodată Trump de la oligarhi ruși? Are vreo datorie față de ei?, se întreabă Washington Post.

Senatorul democrat Robert Menendez a denunțat nominalizarea lui Tillerson drept „alarmantă și absurdă”.

„Cu Rex Tillerson ca Secretar de Stat, Administrația Trump va garanta că Rusia are un complice în Cabinetul Președintelui care să ghideze politica externă a țării. Termenul de conflict de înțelese nu descrie pânza de interese de afaceri dubioase și conturi bancare pe care Tillerson și compania lui, Exxon, le are în comun cu Vladimir Putin și companiile petroliere rusești. Fără nicio experiență în democrație, domnul Tillerson nu a demonstrat vreo cunoștință sau interese față de normele de care diplomația modernă și securitatea noastră depind. Ca membru al comitetului din Senat mandatat să evalueze viitorul nostru Secretar de Stat voi face tot ce îmi stă în putință ca să mă asigur că viitorul nostru șef al diplomației este o persoană care are experiența, cunoaște jocurile de culise și este capabil să protejeze cu adevărat interesele Americii și să întărească alianțele noastre externe”, a spus Robert Menendez. 

Republicanul Adam Kinzinger a fost mai moderat. Un consilier a explicat că este îngrijorat de „afinitatea pentru Putin și Rusia”.

„Rusia nu este aliatul nostru și în Putin nu se poate avea încredere. Să crezi altceva ar fi eronat”, a spus republicanul prin intermediul consilierului său.

Exxon s-a opus sancțiunilor pentru Rusia

Unii foşti oficiali au atras atenția asupra experienței lui Tillerson și se întreabă dacă acesta va putea face trecerea de la conducerea Exxon, o companie enormă care sapă după petrol şi gaze pe şase continente, la complexitatea şi mai mare a conducerii Departamentului de Stat, relatează News.ro.

„Negocierea unui acord imobiliar sau a unui contract petrolier cu Arabia Saudită nu reprezintă acelaşi lucru ca negocierile diplomatice. Nu este la fel ca un summit complicat, în cursul căruia încerci să reconciliezi răni istorice, identităţi religioase, tensiuni interconfesionale. Cred că nu ştim” , a spus Aaron David Miller, fost specialist pentru Orientul Mijlociu în Departamentul de Stat, în prezent analist la centrul de reflecţie Wilson din Washington.

În contextul comportamentului tot mai agresiv al Rusiei, mulți oficiali au semnalat legăturile strânse ale lui Tillerson cu Putin și au amintit că acest s-a opus sancţiunilor SUA împotriva Rusiei pentru incursiunea în Crimeea.

Daniel Yergin, autorul operei „Premiul – despre petrol, bani şi putere”, pentru care a primit premiul Pulitzer, a explicat că Rusia reprezintă o parte relativ mică din operaţiunile Exxon şi a minimalizat importanţa aceste relaţii.

„Este o relaţie de afaceri. Întregul dosar rus este în centrul atenţiei în asemenea măsură încât este inevitabil să fie puse aceste întrebări, însă, în mod clar, dacă eşti o companie petrolieră majoră, vrei să mergi unde sunt resursele. Trebuie să îţi înlocuieşti rezervele. Dacă devine secretar de Stat, interesele sale vor interesele americane (…). Este direct. Dacă aceasta este misiunea sa, asta va face”, a afirmat el.

Dacă Tillerson va fi nominalizat, un alt dosar controversat va fi încălzirea climatică. Exxon este anchetat de biroul Procurorului General de New York pentru că ar fi indus în eroare investitorii, autorităţile şi publicul privind informaţiile pe care le are despre încălzirea climatică.

Cu toate acestea, Tillerson ar fi unul dintre puţinii membri importanţi ai administraţiei Trump care chiar crede că activitatea umană provoacă încălzirea globală.

După victoria lui Trump în alegeri, Exxon şi-a exprimat susţinerea pentru Acordul pentru Climă de la Paris. De asemenea, a pledat pentru introducerea unei taxe pe emisiile de noxe şi ia în calcul costul pentru mediu când decide să lanseze au nu un proiect petrolier.

În pofida acestor lucruri, unele ONG-uri ecologiste sunt alarmate de posibilitatea ca directorul Exxon să devină şeful diplomaţiei.

„Donald Trump pare decis să anuleze un secol de progres ecologist şi social şi să ducă America înapoi în epoca industriaşilor şi a trusturilor de afaceri. Către cine să se orienteze dacă nu spre Exxon, tăticul tuturor?”, a afirmat preşedinte Centrului pentru Legea Internaţională a Mediului, Carroll Muffett.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri