Vot în SUA | Dezbaterea vicepreşedinţilor, la Digi24

Data publicării:
Longwood University Prepares For Vice-Presidential Debate
FARMVILLE, VA - OCTOBER 04: The stage is set for tonights vice presidential debate scheduled at Longwood University October 4, 2016 in Farmville, Virginia. Republican vice presidential candidate Mike Pence is scheduled to debate Democratic vice presidential candidate Tim Kaine in the first and only vice presidential debate. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)

Candidaţii la funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite, democratul Tim Kaine şi republicanul Mike Pence, au prima confruntare televizată în această noapte. Digi24 va transmite live dezbaterea, între 4.00 şi 5.30, ora României.

Longwood University Prepares For Vice-Presidential Debate
FOTO: Getty Images

Discuţiile moderate de corespondentul postului CBS News, vor putea fi urmărite, fără traducere, atât pe Digi24, cât şi online, pe pagina de Facebook a siteului digi24.ro.

O miză pentru amândoi este să reuşească să-i captiveze pe americani, în contextul în care se află în umbra candidaţilor la preşedinţie Hillary Clinton şi Donald Trump, să se facă remarcaţi şi să convingă indecişi.

Ar putea fi confundaţi. Ambii sunt albi, au cincizeci de ani şi sunt veterani în politică.

Ei se înfruntă la Farmville, în Virginia, în dezbaterea "VP" - a candidaţilor la vicepreşedinţie -, singura din campanie, spre deosebire de cele trei dezbateri televizate ale candidaţilor la preşedinţie.

"Ştacheta este sus", a recunoscut şi unul şi celălalt, la o zi după prima dezbatere, tensionată, dintre pretendenţii la funcţia supremă, care a atras un număr record de spectatori - 84 de milioane.

Audienţa la care se aşteaptă cei doi sunt cei 69,9 milioane de telespectatori care au privit, în 2008, înfruntarea dintre partenerii de cursă ai lui Barack Obama şi John McCain - democratul Joe Biden şi republicana Sarah Palin.

Acest exerciţiu poate părea dificil din pespectiva unor personalităţi atât de puternice şi de diferite ca ale lui Clinton şi Trump - tenacea fostă şefă a diplomaţiei şi excentricul miliardar -, care "fac obiectul unei atenţii incredibile", potrivit lui Geoffrey Skelley de la Universitatea din Virginia.

Cu toate acestea, vicepreşedinţii au un rol notabil, dramatic, de jucat, dat fiind că sunt chemaţi să-l înlocuiască pe preşedinte în cazul în care acesta moare sau demisionează. Acest lucru s-a întâmplat de nouă ori în istoria americană.

Or candidaţii la Casa Albă sunt printre cei mai bătrâni din istorie - Clinton se apropie de 69 de ani, iar Trump de 70.

Tim Kaine şi Mike Pence vor trebui nu doar să se facă mai bine cunoscuţi, ci să compenseze totodată slăbiciunile sau excesele principalilor pretendenţi.

Mike Pence, în vârstă de 57 de ani, "va încerca să prezinte o faţă mai respectabilă" a ticketului republican, după declaraţiile controversate ale lui Donald Trump despre aspectul fizic al unei foste Miss Univers, preconizează Joel Goldstein de la Facultatea de Drept a Universităţii din Saint Louis.

Nimeni nu se îndoieşte că el va fi nevoit să-l apere pe miliardar, afectat de dezvăluirea ziarului The New York Times, duminică, a unei părţi a declaraţiei de impozit din 1995, care arată că acesta ar fi scăpat de impozitul pe venit timp de mai mulţi ani cu ajutorul unor lacune fiscale.

Tim Kaine, în vârstă de 58 de ani, se va concentra asupra programului, însă va fi nevoit, de asemenea, să clarifice anumite zone de umbră ale lui Clinton, ca de exemplu cea legată e-mailurile ei.

Dezbaterea va fi "despre candidaţii la preşedinţie şi politicile lor, ci nu despre candidaţii la vicepreşedinţie", apreciază Goldstein.

Având în vedere numărul important de indecişi din acest scrutin, partenerii de cursă ar putea totodată să dea o mână de ajutor în atragerea electoratului marginal, reticent.

Senatorul Tim Kaine îi aduce lui Hillary Clinton statul său, Virginia, unde este foarte popular şi în care cursa se anunţă strânsă.

Un politician al consensului, Kaine vorbeşte spaniola curent, după ce a petrecut un sejur cu tineretul catolic în Honduras, un atu în atragerea hispanicilor. Însă el este privit cu neîncredere în aripa stângă a Partidului Democrat şi susţinătorilor lui Bernie Sanders.

Ultraconservatorul Mike Pence, guvernatorul statului Indiana, aduce experienţa sa politică unui candidat care nu a fost ales vreodată în vreo funcţie publică. "Este un substitut important", notează Goldstein.

El ar putea, de asemenea, să atragă dreapta evanghelică tradiţională. Însă nu şi pe republicanii moderaţi.

Kaine aduce, prin zâmbetul său larg, căldură unei candidate reputate ca distantă.

Pence aduce, în schimb, o curtoazie binevenită în campania flamboaiantului miliardar. "Îmi imaginez că (Trump) a vrut să echilibreze ticketul" republican, recunoştea el în iulie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri