Watergate vs Russiagate | Comparația anchetelor

Data actualizării: Data publicării:
colaj trump nixon

Se vorbeşte tot mai mult în Statele Unite despre asemănările dintre controversele care vizează Administraţia Trump şi un scandal politic rămas în istorie. E vorba despre afacerea Watergate, care a stabilit o premieră. Prima şi singura demisie a unui preşedinte american, e vorba de Richard Nixon.

Până să dea numele unuia dintre cele mai mari scandaluri politice din istorie, Watergate era o clădire din Washington, unde aveau birouri lideri ai Partidului Democrat. Acum, termenul e folosit când apar controverse ce ar putea costa un preşedinte funcţia. Exact cum se întâmplă în aceste zile cu Donald Trump.

1972. E an electoral în Statele Unite, iar republicanul Richard Nixon candidează pentru un al doilea mandat. Oameni care aveau legături cu echipa sa de campanie dau o spargere în clădirea Watergate. Vizate sunt birourile democraţilor, de unde fură documente secrete şi plantează microfoane. Doar că acestea nu funcţionează. Aşa că la o lună distanţă, respectivii se întorc să rezolve problema, dar sunt prinşi! Cazul e investigat de FBI, care bănuia că e mai mult decât o spargere banală.

La un an distanţă, e desemnat un procuror special, care să ancheteze legăturile dintre echipa de campanie a lui Richard Nixon şi spargerea de la Watergate. Urmează ceea ce a rămas în istoria Statelor Unite drept "Masacrul de sâmbătă seara". Richard Nixon îl demite pe procurorul special. Procurorul general şi adjunctul lui demisionează. Ştim acum şi că preşedintele a cerut FBI şi CIA să închidă dosarul Watergate. Vă sună cunoscut? Poate şi pentru că apar tot mai multe dovezi privind implicarea Casei Albe, preşedintele american insistă în continuare că e nevinovat.

Richard Nixon, fost preşedinte al Statelor Unite: „Oamenii trebuie să ştie dacă preşedintele lor este sau nu un escroc. Ei bine, eu nu sunt un escroc”.

Iulie, 1974. La peste doi ani de la spargerea de la Watergate, începe procedura de demitere a preşedintelui Statelor Unite. Acuzaţiile: obstrucţionarea justiţiei şi abuz de putere. O lună mai târziu, Richard Nixon intră în istorie drept primul preşedinte american care demisionează.

Richard Nixon: „Ideea de a pleca din funcţie înainte de încheierea mandatului e contrară tuturor instinctelor mele. Dar, în calitate de preşedinte, trebuie să pun interesele Americii mai presus de orice. MUSCA Prin urmare, voi demisiona din funcţia de preşedinte, mâine, la prânz”.

Nici până acum nu s-a dovedit că în spatele spargerii de la Watergate a fost Richard Nixon. Dar cert e că a încercat să muşamalizeze cazul.

Demiterea anchetatorilor, acuzaţiile de obstrucţionare a justiţiei şi o investigaţie condusă de un procuror special sunt elemente comune cu situaţia în care e acum Donald Trump.

Un alt amănunt interesant: în ambele cazuri, totul a pornit de la o acţiune împotriva Partidului Democrat. În 1972, a fost o spargere, anul trecut - un atac cibernetic. Ambele în timpul campaniei electorale.

Şi pentru că vorbim despre momente - Richard Nixon era preşedinte de şase ani când a demisionat, pentru a evita să fie demis. Donald Trump e la Casa Albă de doar patru luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri