WP: Casa Albă şi ruşii încep să se contrazică

Data actualizării: Data publicării:
President Trump Meets With Cyber Security Experts At White House
Președintele Trump și ginerele său (stânga) Foto: Gulliver/GettyImages

Administraţia Trump şi reprezentanţii unei bănci ruseşti de stat oferă versiuni care nu se potrivesc asupra unei întâlniri pe care Jared Kushner a avut-o, după alegeri, cu şeful băncii respective. Care, însă, nu e orice bancher, ci un personaj cu conexiuni puternice în serviciile de informaţii de la Moscova.

President Trump Meets With Cyber Security Experts At White House
Foto: Gulliver/GettyImages

Potrivit reprezentanţilor băncii ruseşti, întâlnirea a fost parte a unei noi strategii de afaceri, iar Jared Kushner a participat în calitatea sa de conducător al afacerilor imobiliare pe care le derulează familia. Casa Albă, în schimb, susţine că întâlnirea nu a avut legătură cu afacerile, ci a fost una din multele întrevederi diplomatice avute de Kushner, care urma să fie numit consilier prezidenţial, înaintea învestirii lui Donald Trump.

„Contradicţia adânceşte confuzia care planează asupra interacţiunilor lui Kushner cu ruşii pe măsură ce ginerele preşedintelui se profilează ca o figură cheie în investigaţia FBI privind o potenţială coordonare între Moscova şi echipa Trump”, notează Washington Post.

Nu în ultimul rând, mai arată jurnaliştii americani, „contradicţia a împins Vnesheconombank - o instituţie bancară cunoscută pentru promovarea intereselor strategice ale preşedintelui Vladimir Putin şi pentru rolul jucat într-o afacere de spionaj din trecut – în centrul controversei care învăluie Casa Albă”.

În aceeaşi măsură, diferenţele sesizate în compararea celor două versiuni oficiale pun în lumină rolul jucat de Serghei Gorkov, bancherul de 48 de ani care a absolvit Academia FSB şi care a fost numit de Putin cu mai puţin de un an înaintea întâlnirii cu Jared Kushner.

Detalii despre Gorkov, Vnesheconombank şi spionajul rus, AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri