Zece ani de la masacrul de la Virginia Tech. Liviu Librescu, eroul din mijlocul terorii

Data publicării:
librescu

În dimineața zilei de 16 aprilie 2007, în urmă cu un deceniu, un student a deschis focul la întâmplare în Institutul Politehnic din cadrul Universității Virginia Tech din Blacksburg, statul Virginia, și a ucis 32 de persoane. Bilanțul putea să fie și mai grav, însă a fost un om care s-a sacrificat: Liviu Librescu.

descărcare

La ora 7:15, într-un cămin din campusul universității americane Virginia Tech se aud împușcături. Doi oameni sunt uciși. Peste două ore, focuri de armă răsună în celălalt colț al campusului. În total, 33 de oameni își pierd viața, inclusiv atacatorul, iar alți 29 sunt răniți.

Atacatorul, Cho Seung-hui, era născut în Coreea de Sud, dar crescuse în Virginia, fiind student al universității. Prima victima împușcată era chiar fosta lui iubită. Înarmat cu două pistoale, el se considera protectorul celor slabi, după cum a explicat el însuși într-un manifest trimis postului de televiziune NBC între cele două atacuri succesive, încheiate cu sinuciderea lui.

Supraviețuitorii au relatat ulterior despre clipele de groaza prin care au trecut. Mulți s-au rănit sărind pe ferestre în încercarea de a scăpa cu viață.

Unul dintre eroii acestei povesti de groază a fost Liviu Librescu. Născut în România în anul 1930, supraviețuitor al Holocaustului și victimă a comunismului - fiindu-i interzis să profeseze pentru că nu s-a alăturat Partidului Comunist, el era profesor de inginerie și mecanică la Universitatea Virginia Tech în momentul producerii tragediei.

Cu un curaj ieșit din comun, a încercat să blocheze cât mai mult timp intrarea atacatorului în sala de clasă, permițându-le studenților săi să se salveze. A fost împușcat și a murit pe loc, la vârsta de 76 de ani.

Caroline Merrey, o studentă salvată de Liviu Librescu, a povestit cum profesorul a stat nemișcat în fața atacatorului, oferind-i timpul necesar ca să se salveze. „El este și va fi mereu o parte din viața mea”, a spus ea.

librescu_stone
Piatra funerară a profesorului Liviu Librescu.

Liviu Librescu a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național Steaua României în Grad de Mare Cruce de președintele Traian Basescu, pentru realizările sale științifice și eroism, iar președintele american George W. Bush i-a adus un omagiu personal.

În 2007, într-un sondaj online, Liviu Librescu a fost votat cea mai admirată persoană din lume.

De asemenea, o sală a universității Virginia Tech a primit numele său. Din 2010, strada din fața noului sediu al Ambasadei SUA la București poartă numele dr. Liviu Librescu - profesorul care a murit pentru a-și salva studenții, în timpul unui atac armat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri