Sute de baloane negre pe cerul unei țări balcanice. Ce simbolizează ele

Data publicării:
baloane negre

În fiecare an, pe 30 august, fostele state iugoslave marchează Ziua Persoanelor Dispărute, o comemorare a victimelor războaielor balcanice din anii 1990.

Miercuri, în statele fostei Iugoslavii au fost aprinse lumânări și depuse flori. În prezent, în Bosnia, din cele 40.000 de persoane dispărute pe fondul destrămării sângeroase a blocului iugoslav, trupurile a 12.000 nu au fost încă găsite, relatează Balkan Insight.

În Sarajevo, rudele persoanelor dispărute și localnicii au eliberat spre cer, în semn de comemorare, sute de baloane negre. Numai în nord-vestul orașului bosniac Prijedor 620 de astfel de baloane, cu numele persoanelor dispărute din zonă, s-au înălțat spre nori.

Pe unul dintre baloanele negre a fost scrisă întrebarea: „Unde este el/ ea?”.

Milena Kokot caută de 25 de ani rămășițele fratelui ei Dragan și ale tatălui, Gojko, care au fost uciși în Sarajevo în mai 1992. „Le cer oamenilor să ne ajute, să nu mai mențină tăcerea, să ne spună unde le sunt îngropate osemintele”, a declarat Milena pentru Balkan Insight.

În Priștina, capitala regiunii Kosovo, autoritățile cer comunității internaționale să pună presiune pe Belgrad, pentru a face lumină asupra soartei a circa 1.600 de persoane care au dispărut la sfârșitul războiului din 1999. Serbia este acuzată că refuză să desecretizeze documente importante ale armatei.

În Serbia, rudele celor dispăruți și a victimelor războiului au mers la monumentul din Parcul Tasmajdan din Belgrad, unde au aprins lumânări și au depus coroane de flori.

Oficialii sârbi acuză statele vecine că nu vor să colaboreze în legătură cu această problemă, în special autoritățile din Priștina. Veljko Odalovici, șeful Comisiei pentru persoane dispărute din Guvernul Serbiei, susține că „nu există voință în Priștina de a ne pune la dispoziție arhivele fostei Armate de Eliberare din Kosovo”. Autoritățile de la Belgrad spun că încă sunt în căutarea a 540 de persoane dispărute în timpul conflictului din regiunea Kosovo.

În ceea ce privește Croația, unde 1.533 de oameni sunt în continuare declarați dispăruți, ministrul Veteranilor de Război, Tomo Medved, acuză și el Serbia de lipsă de cooperare pe acest subiect incomod.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri