„Testele lor nucleare sunt la 200 de kilometri de granița noastră”. Ce crede Putin despre pericolul nord-coreean

Data publicării:
kim-jong-un-vladimir-putin

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a participat, miercuri, la Forumul Săptămânii Energiei Ruse, organizat în Moscova. Printre subiectele abordate de la tribuna evenimentului, s-a numărat și volatilul context internațional al Coreei de Nord.

Putin a relatat o întâlnire pe care a avut-o în 2001 cu liderul de atunci al Coreei de Nord, Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un. „Mi-a spus încă de atunci că aveau o bombă nucleară. Mai mult, mi-a zis că ar putea acoperi distanța spre Seul chiar și cu un sistem de artilerie nesofisticat”, și-a amintit președintele rus, citat de The Moscow Times.

„Este 2017 și țara încă trăiește sub sancțiuni constante. În locul unei bombe nucleare, au acum o bombă cu hidrogen. În loc de sisteme banale de artilerie, au acum rachete cu rază lungă de acțiune care pot acoperi o distanță de până la 5.000 de kilometri. Ce s-a schimbat? Asta este calea care va rezolva problema? Nu, vedem exact contrariul”, a adăugat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin este de părere că descurajarea Phenianului prin uzul forței nu face altceva decât să „întărească regimul nord-coreean”.

Legat de informația că Rusia oferă bandă de internet Coreei de Nord, prin compania de telecomunicații TransTeleCom, care ar fi preluat traficul nord-coreean, Putin a negat existența unui asemenea culoar informațional.

„Conexiune la internet? Avem o frontieră comună. Terenul lor de teste nucleare este la 200 de kilometri de granița cu Rusia. Suntem foarte îngrijorați de asta. Nu există o asemenea rută (de internet – n.r.)”, a declarat președintele rus.

Regiunea Primorie este singurul segment de frontieră dintre Rusia și Coreea de Nord. 

Până de curând, internetul din Coreea de Nord era administrat de compania chineză China Unicom.

Experții în securitatea cibernetică au avertizat recent că noua presupusă linie pusă la dispoziție de Rusia va întări internetul din Coreea de Nord și va spori capacitatea Phenianului de a efectua atacuri cibernetice.

De altfel, Coreea de Nord este acuzată de mai multe ofensive cibernetice majore, inclusiv împotriva băncilor sau a Sony Pictures. Phenianul a negat în mod repetat orice implicare în aceste atacuri.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri