Turcia și Rusia, acord controversat pentru achiziționarea unui sistem antiaerian

Data publicării:
4_10261

O nouă strângere de mâini, de data asta la nivel balistic, între Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Cei doi lideri de stat au semnat un document considerat controversat privind dotarea forțelor armate turce cu un sistem antiaerian rusesc S-400, transmite BBC.

Liderul de la Ankara a anunțat că Turcia a plătit deja depozitul pentru această tranzacție, estimată la 2,5 miliarde de dolari.

Decizia Turciei, care deține a doua armată ca mărime din NATO, contravine „praxisului” general al statelor membre ale Alianței, și anume achiziționare de sisteme de arme compatibile în interiorul umbrelei de apărare colectivă. 

Oficialii militari ruși susțin că sistemul S-400 are o rază de acțiune de 400 de kilometri și poate doborî până la 80 de ținte simultan.

Un consilier pe probleme militare al liderului de la Kremlin, Vladimir Kozhin, spune că acordul semnat cu Turcia „este strict compatibil cu interesele noastre strategice”.

„În acest sens, se poate înțelege reacția unor țări occidentale care încearcă să pună presiuni asupra Turciei”, a adăugat consilierul lui Vladimir Putin.

Sistemul de rachete antiaeriene S-400 funcționează în patru pași: 1) radarul de supraveghere cu rază lungă urmărește avioanele de luptă și transmite informațiile către vehiculul de comandă, care evaluează țintele potențiale; 2) odată identificată ținta, vehiculul de comandă pregătește lansarea rachetelor; 3) informațiile de tragere sunt furnizate vehiculului de lansare cel mai bine plasat în teren și eliberează rachetele de suprafață-aer; 4) radarul ghidează racheta înspre țintă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri