Tusk, audiat în cazul prăbușirii avionului prezidențial polonez la Smolensk

Data publicării:
Smolensk-Poland-plane-crash-ap-640x480

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a compărut joi ca martor în fața parchetului din Varșovia în cadrul unei anchete referitoare la prăbușirea avionului prezidențial polonez în 2010 la Smolensk (Rusia), tragedie în care și-a pierdut viața președintele Lech Kaczynski, convocarea fostului premier fiind denunțată de opoziție, care o consideră un demers politic, relatează AFP, potrivit Agerpres

 

''El are de ce să se teamă'', a declarat joi Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator naționalist PiS (la putere în Polonia) și fratele geamăn al președintelui defunct, pentru site-ul ultracatolic radiomaryja.pl.

Kaczynski a aruncat de mai multe ori ''responsabilitatea politică'' în acest caz asupra lui Donald Tusk, fost prim-ministru și rivalul său dintotdeauna.

În urmă cu cincisprezece zile, într-o diatribă violentă în parlament, liderul conservator i-a acuzat pe deputații opoziției că ''l-au distrus, l-au asasinat'' pe fratele său geamăn Lech Kaczynski. ''Nu vă ștergeți mutrele de trădători cu numele fratelui meu de sfântă amintire! Voi l-ați distrus, l-ați asasinat! Sunteți niște canalii!'', a declarat Kaczynski în cadrul unei dezbateri privind reforma sistemului judiciar, susținută de către PiS.

Întrebat de către jurnaliști în fața intrării la parchet, Tusk a afirmat ''că ceea ce Jaroslaw Kaczynski a spus în parlament, într-un paroxism de mânie și furie, arată clar care sunt intențiile'' convocării sale.

''Tusk este în prezent ținta politică a PiS și a parchetului, care nu ascunde chiar faptul că îndeplinește o comandă politică. Aceasta se înscrie într-un scenariu de anchete succesive la adresa sa'', a declarat Grzegorz Schetyna, președintele partidului de opoziție Platforma Civică (centrist).

Procurorii l-au convocat pe Tusk ''în cadrul anchetei referitoare la neglijențele funcționarilor statului'' la autopsia victimelor catastrofei, în care și-au pierdut viața în Rusia președintele Lech Kaczynski și alte 95 de persoane, a explicat parchetul în momentul convocării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri