Ucraina interzice accesul la reţelele de socializare din Rusia. Kremlinul amenință cu represalii

Data actualizării: Data publicării:
Vkontakte

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a luat decizia de a restricționa accesul cetățenilor la cele mai mari rețele de socializare din Rusia, precum și la alte servicii online rusești folosite de milioane de oameni, potrivit BBC News.

Printre serviciile vizate de decizia președintelui ucrainean se numără rețelele de socializare VK.com (VKontakte) și Odnoklassniki, motorul de căutare Yandex și serviciul de e-mail mail.ru.

Ordinul emis de președintele Poroșenko îi obligă pe furnizorii de servicii de internet să blocheze accesul la aceste site-uri. Potrivit BBC, birourile din Ucraina ale acestor companii ar putea avea activele înghețate și ar putea fi ținta unor restricții suplimentare, însă pentru moment nu este clar dacă statul ucrainean are sau nu posibilitatea de a face acest lucru.

Decizia autorităților de la Kiev ar putea produce controverse, având în vedere faptul că numai VKontakte are 15 milioane de utilizatori în Ucraina. Mai multe companii rusești se confruntă deja cu sancțiuni în această țară. Printre acestea se numără companiile de securitate cibernetică Kaspersky Lab și Doctor Web, compania aeriană Aeroflot, precum și mai multe instituții media, printre care NTV, Russia Today și agenția de știri Ria Novosti.

Kremlinul ameninţă cu represalii

Kremlinul a anunţat marţi că ar putea impune represalii, după ce Ucraina a blocat accesul la site-uri ruse importante, precum motorul de căutare Yandez şi Mail.ru. Moscova a descris măsura drept „mioapă”, relatează Reuters, citat de News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova nu a uitat principiul reciprocităţii, când este vorba despre astfel de dispute, dar a insistat că Ucraina nu are acces la multe site-uri care sunt populare în Rusia.

Ucraina a impus marţi sancţiuni noi Rusiei, pe care o acuză că susţine rebeliunea separatistă din estul ţării, blocând accesul pe teritoriul său la mai multe servicii online foarte populare oferite de societăţile ruse. Kievul a precizat că intenţionează să se apere, astfel, de eventuale atacuri informatice.

Sancţiunile se adaugă celor luate deja după anexarea Crimeei de către Moscova, în martie 2014, şi în urma conflictului din estul Ucrainei, dintre separatiştii proruşi şi armată.

În cazul Yandex, sancţiunile prevăd, pe lângă blocarea la motorul de căutare, şi îngheţarea activelor din Ucraina ale companiei care îl deţine, precum şi limitarea operaţiunilor sale comerciale şi financiare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri