1.320 de statui ale lui Lenin au fost date jos

Data publicării:
statuie lenin data jos youtube

În Ucraina au fost date jos de pe soclu anul acesta 1.320 de statui ale lui Lenin. Aproximativ 51.500 de străzi ce făceau referire la comunism şi luptători comunişti au fost redenumite, relatează agenția DPA citată de Agerpres.

statuie lenin data jos youtube
Foto: youtube.com

Aceste acțiuni se desfășoară conform unei serii de legi promulgate în mai 2015 de președintele Petro Poroșenko. În baza acestui cadru legal se interzice orice „propagandă comunistă”.

Au fost date jos 1.320 de statui ale lui Vladimir Ilici Lenin, întemeietorul statului sovietic. De asemenea, multe orașe au fost redenumite. O localitate din estul Ucrainei, numită Artemivsk în onoarea unui partizan al lui Stalin, a reprimit vechiul ei nume - Bakhmout. Dnipropetrovsk a redevenit Dnipro. Numele oraşului a fost schimbat de sovietici în memoria lui Grigori Petrovski (1878-1958), unul dintre liderii bolșevici din Ucraina după Revoluția din 1917 și președintele ei de facto între anii 1922 și 1938, cel care a semnat acordul pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Sovietică.

La Kiev, bulevardul Moscova se numeşte acum Stepan Bandera, liderul naționaliștilor ucraineni din perioada 1930-1950. El este considerat în Ucraina un erou național și un simbol al luptei pentru independență. Bandera a fost liderul ideologic al combatanților anti-sovietici care au luptat împotriva Armatei Roșii și au masacrat zeci de mii de polonezi în vestul Ucrainei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri