70 de ani de la debarcarea din Normandia. Barack Obama, faţă-n faţă cu Vladimir Putin

Data publicării:
Obama Putin

Televiziunile franceze nu au ratat momentul în care Barack Obama şi Vladimir Putin s-au aflat la doi paşi unul de altul, în aşteptarea începerii ceremoniei din Normadia. Cei doi preşedinţi îşi vorbiseră deja în timpul prânzului de la castelul din Benouville. A fost prima întâlnire faţă în faţă după anexarea Crimeei de către Rusia, gest care a tensionat relaţiile cu Statele Unite.

Ceremonia a început după ce toţi cei 28 de şefi de stat, de guvern şi membri ai familiilor regale şi-au ocupat locul alături de veterani din cel de-al Doilea Război Mondial şi de alţi invitaţi. Apoi, preşedintele francez, Francois Hollande a primit onorul.

„Pe această plajă din Normandia, o plajă plină de durere, plutesc şi astăzi sufletele luptătorilor care şi-au dat viaţa pentru a elibera Europa”, a spus Francois Hollande, preşedintele Franţei.

Înainte de ajunge pe plajă, regi, regine, şefii de stat şi de guvern au luat masa la castelul din Benouville. Au fost primiţi rând pe rând de Francois Hollande şi, înainte să se ospăteze, s-au aşezat la tradiţionala fotografie de grup. 

În Franţa, ziua comemărărilor a început la Colleville-sur-Mer, unde sunt mormintele a aproape zece mii de soldaţi americani morţi în cel de-al doilea război mondial.

Sunt onorat să mă întorc aici, azi, pentru a omagia femeile şi bărbaţii unei generaţii care a înfruntat orice pericol. Aici sunt veterani ai „Zilei Z” şi, domnilor, suntem de-a dreptul copleşiţi de prezenţa dumneavoastră”, a spus Barack Obama, preşedintele SUA.

Debarcarea din Normandia, în dimineaţa zilei de 6 iunie 1944, a însemnat începutul unei ofensive de o sută de zile, care s-a încheiat cu înfrângerea naziştilor. 110.000 de oameni, dintre care 20.000 de civili, au murit în lupte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri