A fost semnat acordul de formare a noii coaliții de guvernare din Republica Moldova. Maia Sandu, propusă premier

Data publicării:
moldova

 

Marian Lupu (stânga), Mihai Ghimpu (centru) și Vlad Filat (dreapta) FOTO: timpul.md  

ACTUALIZARE 17.06. Maia Sandu este candidatul PLDM la funcţia de premier. Declaraţia a fost făcută de liderul PD, Marian Lupu, potrivit jurnal.md.  


 „Eu cred că acest moment a fost aşteptat de întreaga societate. Purcedem la semnarea acordului pentru crearea alianţei de guvernare care să asigure majoritate parlamentară şi suport politic guvernului care urmează să facă faţă tuturor provocărilor cu care se confruntă ţara”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, potrivit jurnal.md.

„Obiectivul pe care îl avem în faţă este implementarea reformelor cu urmări directe pentru ţară, să îndeplinim un şir de condiţii ca să reluăm şi să îmbunătăţim relaţiile cu partenerii de dezvoltare, să obţinem rezultate palpabile în lupta împotriva corupţiei, să asigurăm reforme profunde. Avem determinarea necesară, avem asigurat sprijinul UE şi SUA. În perioada care vine urmează să pregătim tot ce e necesar ca să organizăm şedinţa Parlamentului cu învestirea Guvernului, astfel încât, la sfârşitul lunii iulie, Republica Moldova să aibă un Guvern capabil”, a adăugat Vladimir Filat.

„Eu nu cred că este timpul să mă lansez în declaraţii politice lungi, timpul dictează o abordare concretă. E timpul pentru multe realizări. Subscriu integral la tot ce a menţionat dl Filat. Privesc cu optimism, dar şi cu responsabilitate în viitor. Sunt sigur că acest spirit, această trăinicie şi aceste angajamente le vom manifesta şi după negocieri şi semnarea acordului. Sunt sigur că avem aceeaşi idee, să asigurăm o guvernare bună. Alegerile au trecut, negocierile tot, acum trebuie concentrare, a spus liderul PD, Marian Lupu.

La rândul său, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a spus că „semnarea acordului nu înseamnă doar refacerea alianţei pentru guvernare europeană, ci şi garanţie pentru continuarea cursului european”, al Republicii Moldova.

PLDM, PD și PL au mai format de două ori coaliții guvernamentale. După alegerile din noiembrie anul trecut, însă, Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu nu a mai intrat în alianța de guvernare, astfel încât coaliția formată de PLDM și PD și-a învestit guvernul cu ajutorul comuniștilor. Instabilitatea politică a fost accentuată odată cu demisia premierului Chiril Gaburici, dar alegerile locale de luna trecută, câștigate la Chișinău pentru a treia oară de Dorin Chirtoacă, vicepreședintele Partidului Liberal, au reconfigurat pârghiile de negociere politică.   

Klaus Iohannis: Sper că va fi o alianță solidă

Președintele Klaus Iohannis a reacționat la scurt timp după semnarea acordului.

„Salut semnarea Acordului de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană 3 din Republica Moldova. Îmi exprim încrederea că noua alianță de guvernare va continua și va aprofunda procesele de reformă care să asigure parcursul european al Republicii Moldova. Am speranța că această alianță va fi una solidă și stabilă, în măsură să răspundă așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova și partenerilor europeni. Reafirm susținerea fermă și sprijinul României pentru eforturile autorităților de la Chișinău în direcția consolidării drumului spre Uniunea Europeană, precum și continuarea dialogului politic cu forțele proeuropene”, a transmis, pe Facebook, șeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri