Acord de ultim moment în Belgia în privința CETA

Data actualizării: Data publicării:
Charles Michel - FB

Regiunile Belgiei au ajuns, într-un final, la un acord pe textul acordului Uniunea Europeană - Canada, chiar în ziua în care summit-ul CETA a fost anulat. Cele trei regiuni s-au înţeles pe o varianta modificată a acordului.

Comisia din Belgia care s-a reunit joi dimineața (formată din reprezentanți ai guvernului belgian și ai regiunilor autonome) a ajuns la un acord în privința tratatului de liber-schimb pe care Uniunea Europeană vrea să-l semneze cu Canada (CETA).

Același grup intrabelgian se reunise și în ajun, dar nu reușise să ridice obiecțiile regiunii valone. Ca urmare, premierul canadian, Justin Trudeau, care trebuia să participe joi la un summit cu UE, unde urma să fie semnat documentul, și-a amânat deplasarea.

O copie acordului intrabelgian a fost trimisă deja Uniunii Europene, la COREPER, potrivit RTBF, care îl citează pe premierul belgian Charles Michel.

Părțile belgiene au convenit să-și consulte parlamentele regionale și să aibă un răspuns de la ele în privința CETA până cel târziu vineri la miezul nopții.

Semnarea acordului CETA, care trebuia să aibă loc joi, era împiedicată de veto-ul partlamentul valon, susținut de regiunea Bruxelles-capitală, care solicitau modificări respinse de autoritățile europene. 

Un acord. Și acum?

Dacă varianta inițială a acordului se modifică, ar putea fi nevoie ca acesta să fie renegociat din nou cu fiecare stat membru al Uniunii Europene. Practic, discuţiile pe marginea acestui acord ar putea să o ia de la zero. Totuși, dacă ambasadorii UE reuniți în COREPER, ajung la consens, acordul ar putea fi semnat direct.

 

Din COREPER fac parte reprezentanții permanenți ale celor 28 de state membre UE. Ambasadorii sunt în stand-by și pot să se reunească rapid pentru a analiza poriectul. 

În orice caz, textul va fi reexaminat apoi la nivel belgian, iar apoi va fi supus aprobărăii diferitelor parlamente regionale francofone, care ar putea delega guvernului federal misiunea de a semna tratatul CETA. 

La nivel valon, e foarte probabil, date fiind circumstanțele politico-mediatice ale scandalului, să fie convocat în câteva ore plenul parlamentului (în plus față sau în locul comisiei pentru afaceri europene), scrie Le Soir.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri