Acord în UE pentru reforma directivei lucrătorilor detașați

Data actualizării: Data publicării:
muncitor santier - captura digi24

Miniștrii muncii din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns luni seară la un acord asupra unei reforme a directivei privind lucrătorii detașați, un dosar important pentru Paris, care a fost nevoit să cedeze în fața țărilor din Europa Centrală și de Est, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Aș dori să îmi exprim mulțumirea pentru acordul obținut. Am ajuns la un acord echilibrat”, a declarat comisarul european pentru afaceri sociale, Marianne Thyssen, la finalul unei reuniuni-maraton a celor 28 de miniștri ai muncii care a avut la Luxemburg.

Printre miniștrii care s-au opus acestui acord sunt cei din Polonia, Ungaria, Letonia și Lituania. Alți trei s-au abținut: Marea Britanie, Irlanda și Croația.

Restul miniștrilor s-au arătat favorabili textului, a precizat Estonia, țara care asigură președinția prin rotație a Uniunii Europene.

După peste 11 ore de discuții, miniștrii muncii din UE au ajuns la un acord privind durata detașării: maximum 12 luni — ceea ce a dorit Franța—, dar cu mențiunea că aceasta poate fi prelungită cu încă șase luni, la cererea întreprinderii.

Franța a mai fost nevoită să cedeze în sectorul transportului rutier, un punct deosebit de delicat, pentru că țările din grupul de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia), dar și Spania și Portugalia, erau îngrijorate de consecințele negative ale reformei asupra șoferilor lor.

Potrivit acordului încheiat luni seară târziu, este prevăzut că se va continua aplicarea fostei directive referitoare la remunerarea lucrătorilor detașați din 1996 (și nu cea revizuită), până la adoptarea unei reforme consacrate special sectorului transportului rutier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri