Acord între Rusia şi Ucraina. Europa nu rămâne fără gaz la iarnă

Data publicării:
conducte gaz captura

Reprezentanţii Rusiei, Ucrainei şi Comisiei Europene s-au întâlnit la Bruxelles pentru a relua negocierile privind livrarea de gaz rusesc. După cinci ore de discuţii, oficialii au reuşit să stabilească detaliile tehnice şi au semnat un acord de principiu, valabil de luna viitoare până în martie 2016.

„Trebuie să subliniez că sunt foarte fericit să anunţ că am iniţiat un acord trilateral privind livrarea gazului pentru iarna ce vine, un pachet cuprinzător pentru 2015 şi 2016”, a anunțat Maros Sefcovic, vicepreşedintele CE pentru uniunea energetică.

Însă pentru a se ajunge în acest punct al discuţiilor s-au făcut concesii. Rusia a fost de acord în cele din urmă să scadă preţul de la 251 la 232 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, permiţând Ucrainei să plătească la fel ca ţările vecine blocului comunitar. De cealaltă parte, Kievul s-a angajat să cumpere două miliarde de metri cubi de gaz şi pentru asta va primi 500 de milioane de dolari de la instituţiile financiare internaţionale. O altă condiţie impusă de ruşi este asigurarea tranzitului neîntrerupt a gazului.

Ucraina confirmă, prin acest document, capacitatea şi capabilitatea de a asigura un tranzit neîntrerupt şi în siguranţă al gazului rusesc spre ţările europene, spre partenerii europeni”, a declarat Volodimir Demcișîn, ministrul ucrainean al energiei.

În cazul în care nu ar fi ajuns la un acord, statele din blocul comunitar ar fi riscat să rămână fără căldură, pe perioada acestei ierni, spun analiștii. Documentul trebuie, însă, aprobat şi de Guvernul de la Kiev, înainte de a se putea vorbi la un acord final. Tensiunile dintre Moscova, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, şi Kiev, principala rută de tranzit pentru gazul destinat Uniunii Europene, au fost la cote înalte de la anexarea peninsulei Crimeea, în martie anul trecut.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri