Acordul cu Canada. Compromisul belgian, acceptat de ambasadorii UE

Data actualizării: Data publicării:
STEAGURI BELGIA UE - GettyImages-517041006
Foto: Guliver/GettyImages

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au acceptat, joi seară, la Bruxelles, compromisul belgian cu privire la acordul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), informează Agerpres, care citează DPA.

STEAGURI BELGIA UE - GettyImages-517041006
Gulliver/GettyImages

Ridicarea vizelor pentru români în cazul călătoriilor în Canada, din decembrie 2017, depinde de semnarea acestui acord, care s-a blocat din cauza unor obiecții interne apărute în Belgia. Semnarea acordului a fost amânată, joi, dar belgienii au reușit în cele din urmă să se pună de acord asupra unor modificări ale documentului. Aceste modificări au fost transmise apoi ambasadorilor țărilor membre UE (COREPER).

După consensul din COREPER, statele membre își pot da acceptul oficial pentru acord și pentru documentele sale anexe până vineri la miezul nopții (ora 22:00 GMT).

„Noi sperăm ca, după încheierea tuturor procedurilor, să putem spune că UE este gata să semneze CETA”, a declarat o sursă diplomatică europeană, citată de DPA.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a precizat, într-o postare pe Twitter, că nu va lua legătura cu premierul canadian Justin Trudeau până la încheierea acestui proces. 

De câteva zile, guvernul federal belgian încerca în zadar să convingă Valonia, regiunea Bruxelles-Capitală și Comunitatea lingvistică franceză din Belgia să revină asupra opoziției lor față de acordul de liber-schimb dintre UE și Canada, care bloca semnarea CETA de către Belgia și, prin urmare, de către întreaga Uniune Europeană.

Miercuri seara, în lipsa unui acord din partea Belgiei, summitul european care urma să aibă loc joi la Bruxelles pentru semnarea CETA a trebuit să fie anulat.

Cioloș, convins că problema vizelor e rezolvată

Premierul Dacian Cioloș s-a declarat convins, joi seara, că problema vizelor cu Canada este rezolvată, iar anunțul în acest sens urmează să fie făcut de guvernul canadian.

„Trebuie să anunțe formal, oficial, guvernul canadian, dar am deplina convingere că da, această problemă este rezolvată, și am convingerea aceasta de mai multă vreme. (...) Această problemă a fost lăsată deoparte. Am luat acest subiect, mi-am asumat acest subiect undeva în vara acestui an, când am decis să merg în Canada și să susțin acest lucru și în interesul României și al Bulgariei, pentru că asta este, suntem la pachet. Și doar România a făcut demersuri proactive în relație cu Guvernul canadian. Am avut două întâlniri directe cu premierul canadian și mai multe convorbiri telefonice în această perioadă", a relatat premierul, joi seara, la un post de televiziune.

El a spus că pe acest dosar a lucrat foarte bine cu europarlamentarul Sorin Moisă, care a fost și este implicat și în ratificarea CETA în Parlamentul European.

„Ne-am coordonat acțiunile astfel încât să îi convingem pe canadieni că decizia trebuie luată acum, înainte de aprobarea CETA, și nu după aceea, pentru că acesta era obiectivul Guvernului canadian. (...) Am insistat ca problema să fie rezolvată acum. Am găsit o soluție chiar și după ce prietenii noștri bulgari au acceptat o variantă de care noi am spus că nu ne mulțumește. Noi am continuat negocierile cu demnitate și cu fermitate și am reușit să convingem partenerii noștri canadieni de ce e important ca eliminarea vizelor să se facă din 2017, și nu din 2018", a spus premierul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri