Ce riscă François Fillon şi ce urmează în ancheta cu privire la angajări fictive

Data actualizării: Data publicării:
A National Tribute to Four Soldiers Killed In Afghanistan - Ceremony
Foto: Guliver/GettyImages

François Fillon şi soţia sa Penelope sunt convocaţi în curând de judecători de instrucţie în vederea unei eventuale inculpări, scrie AFP, care prezintă următoarele etape ale acestei anchete cu privire la presupuse angajări fictive şi care sunt riscurile candidatului dreptei în alegerile prezidenţiale.

A National Tribute to Four Soldiers Killed In Afghanistan - Ceremony
Foto: Guliver/GettyImages

CE RISCĂ FILLON?

Fostul premier al lui Nicolas Sarkozy a anunţat chiar el, miercuri, că este convocat pe 15 martie şi că se va prezenta. Imunitatea parlamentară a lui François Fillon, deputat din Paris, nu îl pune la adăpost de o inculpare înaintea alegerilor prezidenţiale. Ea îl protejează în schimb de orice măsură coercitivă - arest prevenditv sau control judiciar -, mai puţin în cazul ridicării imunităţii, pe care o poate decide doar Biroul Adunării Naţionale, în urma unei cereri a judecătorilor de instrucţie.

El ar putea să fie inculpat pentru presupuse fapte de ”deturnare de fonduri publice”, presupuse angajări fictive ale soţiei şi celor doi copii ca asistenţi parlamentari pe o perioadă de 15 ani, îbtre 1986 şi 2013, cu întreruperi. El poate, totodată să iasă de la audieri cu statutul mai favorabil de martor asistat.

CARE SUNT VIITOARELE ETAPE?

După o lună de investigaţii efectuate în cadrul unei anchete preliminare, Parchetul Naţional Financiar (PNF) a deschis vineri o procedură judiciară încredinţată unui număr de trei judecători. În prelungirea investigaţiilor PNF, magistraţii pot dispune orice măsuri de anchetă pe care le consideră necesare - percheziţii, confiscări, reţineri preventive, audieri, confruntări.

Ei îi pot convoca pe protagoniştii dosarului în orice moment, în vederea unei eventuale reţineri preventive sau unei plasări sub statutul de martor asistat.

Aceste statute permit apărăriii să aibă acces la dosarul instrucţiei, imediat ce părţile primesc convocarea judecătorilor.

Statutul de inculpat permite, de asemenea, sesizarea Camerei de instrucţie a Curţii de Apel, să constate nulitatea unui act de anchetă, a unei inculpări sau contestarea refuzului eventual al judecătorilor de a efectua investigaţii pe care ei le reclamă în apărarea lor. Bătălii de procedură au adesea ca rezultat întârzierea deznodământului anchetei. În orice caz, acest tip de procedură judiciară durează, de obicei, cel puţin mai multe luni înainte să fie închise.

În faţa acestei Camere de instrucţie, avocaţii vor putea să conteste infracţiunea de detunare de fonduri publice, vizată de investigaţii. Ei susţin că această încadrare nu se aplică parlamentarilor, care nu sunt, în opinia lor, nici persoane depozitare ale autorităţii publlice şi nici însărcinaţi cu o misiune în serviciul public. Aceste argumente provoacă dezbateri.

O CONVOCARE RAPIDĂ?

Judecătorii de instrucţie efectuează investigaţii în ritmul pe care-l aleg, fără să le fie impus vreun calendar.

Ministrul Justiţiei Jean-Jacques Urvoas s-a opus oricărei idei de ”pauză judiciară” înaintea alegerilor prezidenţiale, apărată în numele unei uzanţe de către pretendenţii la fotoliul de la Palatul Elysée. François Fillon şi Marine Le Pen sunt vizaţi amândoi de anchete. Chiar dacă ar vrea contrariul, ministrul nu ar putea să dea consemne judecătorilor în investigaţiile lor.

După PNF, criticat din cauza promptitudinii în a deschide o anchetă imediat în ziua următoare după dezvăluirile revistei satirice Le Canard enchaîné, judecătorii de instrucţie au fost vizaţi de atacuri ale taberei Fillon. Convocarea lui Fillon este evident rapidă, având în vedere termenele constate de obicei. Însă, potrivit mai multor surse apropiate dosarului, cei trei judecători au în faţă un dosar ”simplu”, constând în rezultatul percheziţiilor, predării unor documente şi audieri, care nu necesită să se recurgă la măsuri complicate ca expertize tehnice sau investigaţii internaţionale.

Având în vedere elementele de care dispune, nimic nu împiedică un judecător să convoace rapid un protagonist pentru a-l inculpa imediat ce consideră că există ”indicii grave sau concordante” potrivit cărora a comis o infracţiune.

Fostul ministru socialist al Bugetului Jérôme Cahuzac a fost inculpat pe 2 aprilie 2013, la doar 14 zile după deschiderea unei proceduri judiciare, pe 19 martie. Însă el şi-a recunoscut faptele.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri