Alegeri cu miză economică în Croaţia

Data publicării:
Croatia UE 08.11

Actualizare luni, ora 03:00 Victorie a opoziţiei conservatoare în alegerile parlamentare din Croaţia. Potrivit rezultatelor preliminare, coaliția conservatoare grupată în jurul Uniunii Democratice (HDZ), condusă de Tomislav Karamanko, a obţinut 59 de mandate de deputat din cele 151 ale parlamentului de la Zagreb. Coaliția de stânga, „Croația măreață”, condusă de Partidul Social Democrat al actualului premier Zoran Milanovici, are 55 de locuri în Legislativ, a anunţat un reprezentant al Comisiei electorale, după numărarea a 70 la sută din buletinele de vot.

Inițial, cele două forțe politice erau date la egalitate.

Pe locul al treilea s-a clasat formațiunea Most, cu 19 locuri, iar alte patru partide își dispută zece mandate. Opt locuri în Parlament sunt rezervate minorității maghiare. 

Este limpede că nu va putea fi format guvernul fără negocieri între partide. Formațiunea Most pare să fie cea în măsură să încline balanța. Cu toate acestea, liderul ei, Bozo Petrov, a declarat că nu face coaliție nici cu stânga, nici cu dreapta.

Participarea la vot a fost de aproape 50 la sută, asemănătoare cu cea de la precedentele alegeri legislative de acum patru ani.


Miza este în special economică, deoarece Croaţia îşi revine cu greu după şase ani de recesiune. Iar valul de imigranţi care a traversat ţara în drum spre vestul şi nordul Europei a pus în mare dificultate autorităţile.

Se anunţă o luptă strânsă între coaliţia de stânga de la putere şi alianţa conservatoare de dreapta, iar estimările spun că nicio grupare nu va obţine majoritatea în parlament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri