Alegeri parlamentare cu final aşteptat în Franţa

Data actualizării: Data publicării:
Presidential Candidate Emmanuel Macron Votes In Le Touquet
LE TOUQUET-PARIS-PLAGE, FRANCE - APRIL 23: French presidential candidate Emmanuel Macron for the En Marche ! movement speaks with supporters as he leaves the Touquet polling station after voting for the 1st round of French presidential election on April 23, 2017 in Le Touquet-Paris-Plage, France. (Photo by Sylvain Lefevre/Getty Images)

S-au închis deja urnele în mai multe regiuni din Hexagon, în timp ce în marile oraşe secţiile de votare îşi vor închide uşile cam în jumătate de oră. Aproape 50 de milioane de oameni au fost aşteptaţi azi la urne pentru a-şi alege parlamentarii. Din primele estimări, până la ora locală 18, votaseră doar 43 % din cetăţenii cu drept de vot.

ACTUALIZARE 19.00. În ce priveşte deznodământul, nu sunt emoţii prea mari. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, formaţiunea preşedintelui Emmanuel Macron, La Republique en Marche, ar urma să câştige aproximativ 460 de mandate de parlamentar, din cele 577. 

ACTUALIZARE 14:00. Rata de participare în al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative din Franţa era, la ora locală 12:00 (13:00 ora României), 17,75%, a anunţat Ministerul de Interne.

Rata este mult mai scăzută faţă de cea de la al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative din 2012 (21,41% la prânz) şi din 2007 (22,89% la prânz), scrie News.ro.

De altfel, rata a fost cea mai mică înregistrată din 1997 încoace, potrivit Ministerului de Interne.


Emmanuel Macron părea vesel şi are şi motive. Sondajele arată că formaţiunea pe care a fondat-o acum un an, La Republique En Marche, poate obţine o majoritate fără precedent în ultimele decenii: 80 la sută din cele 577 de mandate de deputat.

Președintele francez a susţinut mereu că are nevoie de o susţinere mare în Parlament, ca să-şi pună în aplicare planul ambiţios de reforme.

Totuşi, adversarii preşedintelui sunt îngrijoraţi. Dacă această predicţie se confirmă în vot, opoziţia va fi ca şi inexistentă pentru următorii cinci ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri