Alegeri în Republica Moldova, cu miză uriașă

Data publicării:
chisinau wikipedia

Cea mai importantă competiţie electorală este cea pentru Primăria Chişinău, unde edilul în funcţie, Dorin Chirtoacă, va încerca să obţină un al treilea mandat. Trebuie să o învingă însă pe socialista Zinaida Greceanîi, fost premier în ultimele luni de mandat ale fostului președinte comunist Vladimir Voronin. Ulterior, aleasă deputat, ea a plecat de la comuniști și s-a alăturat socialiștilor, formațiune considerată mai apropiată de Rusia decât PCRM.

În competiția din Capitală sunt înscriși 17 candidați, dar, cel mai probabil, viitorul primar se va decide la turul doi al alegerilor, programat la 28 iunie. Ca fapt divers, candidatul Partidului Comuniștilor are un nume foarte apropiat de cel al edilului în funcție, Dorin Chirtoacă. Îl cheamă Vasili Chirtoca și este convins că va reuși să câștige.

Chemăm întreaga societate să ne unim cu toţii pentru ca după 14 iunie să facem dreptate pentru Moldova la toate nivelele. La început, la Primăria Chişinău, în Consiliul Municipal Chișinau, apoi la nivel central, în Guvern, Parlament, Preşedinţie”, este îndemnul cu care și-a mobilizat primarul Dorin Chirtoacă alegătorii.

Alte puncte fierbinţi pe harta alegerilor sunt Bălţi şi Orhei. La primăria din Bălţi, al doilea cel mai mare oraş din ţară, candidează controversatul afacerist Renato Usatîi, anchetat penal în Republica Moldova şi cunoscut ca un apropiat al Moscovei. La Orhei vrea să devină primar Ilan Shor, un alt politician foarte apropiat de Kremlin şi principalul suspect în cazul dispariţiei miliardului de dolari din conturile a trei bănci. Ambii sunt creditaţi cu şanse mari la victorie.

1977 de secţii de vot au fost amenajate în Republica Moldova, mai puţin în zonele controlate de autorităţile regiunii separatise Transnistria. Urnele s-au deschis la ora 7:00 și se vor închide la 21:00.

Alegerile primarilor municipiilor, oraşelor, satelor şi comunelor au loc în baza votului uninominal. În circumscripţiile în care în primul tur niciun candidat la funcţia de primar nu a obţinut mai mult de jumătate dintre voturile valabil exprimate în circumscripţia respectivă, se va organiza al doilea tur de scrutin la 28 iunie 2015.

Alegerile consilierilor au loc în baza sistemului electoral proporţional. 

La alegeri participă 42 formaţiuni politice înregistrate până la data fixării alegerilor.

Pentru funcţiile de primari pot candida cetăţenii care în ziua alegerilor au 25 de ani împliniţi, iar pentru funcţiile de consilieri pot candida cei care au vârsta de 18 ani împliniţi.

Specific pentru alegerile locale este că militarii în termen nu pot candida şi vota.

Pentru validarea alegerilor, rata de participare a alegătorilor din fiecare circumscripţie trebuie să fie de 25% din alegătorii înscrişi în listele de bază şi cele suplimentare.

Miza politică a alegerilor 

Alegerile locale din Republica Moldova vor fi urmate de discuţii pentru formarea unui nou guvern, după ce premierul Chiril Gaburici și-a dat demisia, vineri. Până când nu va fi cunoscut rezultatul alegerilor locale, viața politică este, practic, paralizată. Actualele partide de la putere, Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Democrat, vor chema la negocieri şi Partidul Liberal, cealaltă formaţiune proeuropeană din Parlamentul de la Chişinău. La formarea ultimului guvern, liberalii nu au mai refăcut alianța cu prooccidentalii alături de care au condus țara din 2009 și până anul trecut.

„După demisia premierului Chiril Gaburici, totul depinde de alegerile locale. În primul rând formarea unui nou guvernu. Toată lumea aşteaptă alegerile locale, să vadă care este zona de putere sau cum se aliniază opţiunile electorale ale populaţiei din Republica Moldova pentru a trece la noi negocieri. Miza acestor alegeri este fotoliul de primar general al Capitalei și obținerea majorității în Consiliul Municipal Chișinău”, arată expertul Dan Dungaciu într-o analiză pentru ziare.com.

Este de datoria noastră, a tuturor, să identificăm cât mai rapid soluţii pentru situaţia deloc uşoară şi să asigurăm Republica Moldova cu o guvernare eficientă”, a spus Vlad Filat, președintele PLDM.

Demisia premierului Chiril Gaburici deschide calea unei resetări politice a situaţiei din Republica Moldova, alegerile locale de duminică fiind cele care vor arăta dacă aceasta va fi în bine sau în rău, spune analistul Dan Dungaciu, care mai subliniază faptul că „sistemul financiar este într-o criză atât de profundă, încât problema supravieţuirii ca stat a Republicii Moldova se pune în acest moment".

Dacă forţele proeuropene pierd Chişinăul, înseamnă că Republica Moldova se îndreaptă aproape vertiginos spre Est, deoarece Chişinăul nu a fost niciodată câştigat de comunişti sau de reprezentanţii curentului estic. Dacă va câştiga candidata domnului Dodon, doamna Zinaida Greceanîi, atunci pentru prima dată în istoria Republicii Moldova va cădea reduta Chişinău, care este mai orientată spre Vest peste medie, iar Republica Moldova  va avea cu adevărat o problemă", a explicat Dan Dungaciu.

Şansele candidaţilor la fotoliul primăriei Chişinău au fost analizate și de jurnalistul Petru Bogatu. El scrie că societatea este atât de divizată, încât toate valorile se răstoarnă, iar în aceste circumstanţe, goana după funcţia de edil al Chişinăului devine un joc politic cu suma zero.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri