Alertă maximă la Bruxelles. Măsurile de securitate au fost prelungite

Data publicării:
armata pe strazi la bxl - alexandros plexi twitter

FOTO: Twitter Alex Plexi

ACTUALIZARE 19.43. Bruxelles rămâne sub stare de alertă de gradul 4. Școlile și metroul vor rămâne închise și luni, a anunțat premierul Belgiei, Charles Michel. Restul țării rămâne sub nivelul 3 de alertă.


 

ACTUALIZARE 17:00 Sediul grupului de presă Medialaan, din care face parte și televiziunea flamandă, situtat în Vilvorde, suburbie a Bruxelles-ului, a fost evacuat în urma unor potențiale amenințări. Potrivit RTBF, în apropiere a fost depistată o mașină suspectă.

Angajații din sediu au fost direcționați într-o sală de sport din apropiere.

Poliția a început să facă percheziții în clădiri, cu ajutorul câinilor special antrenați.


Autorităţile belgiene ar căuta doi suspecţi, dintre care unul ar putea transporta o bombă artizanală de tipul celor folosite în atentatele de la Paris, scrie cotidianul belgian Le Soir. Nu este clar dacă nu cumva unul dintre cei căutaţi nu este Salah Abdeslam, singurul terorist care a supravieţuit atentatelor de la Paris. Presa belgiană speculase că Salah ar putea fi cel de-al treilea mort din asaltul de la Saint-Denis, dar informaţii neoficiale, citate de AFP, sugerează că ar fi vorba despre o altă persoană. De altfel, există un martor care afirmă că l-a transportat pe Salah în Belgia, după atentate. Potrivit acestuia, Salah era foarte agitat, nu avea arme la vedere, dar purta o vestă voluminoasă, care ar fi putut ascunde un dispozitiv explozibil.

Toate aceste elemente au determinat ridicarea nivelului de alertă teroristă şi transformarea Bruxelles-ului într-un oraş-fantomă. În unele cazuri, instituţiile nu şi-au sincronizat măsurile, iar unele tronsoane de metrou au rămas deschise şi după decizia de oprire a circulaţiei. Unii călători nu au mai putut ieşi din subteran decât atunci când au fost găsiţi de angajaţii care inspectau staţiile.

La suprafaţă, Bruxelles-ul, atât de plin de viaţă de obicei, era pustiu. Marile bulevarde pe care se înghesuiau mii de maşini erau străbătute doar de vehicule blindate. Iar soldaţii înarmaţi erau mai mulţi decât trecătorii care grăbeau pasul spre casă.

„Trăiesc în Bruxelles de 60 de ani şi nu am văzut niciodată aşa ceva, este din cauza terorismului de aici din Belgia”, spune un bărbat.

„Asta este ceea ce vor teroriştii, să fim speriaţi şi viaţa să se oprească în loc”, subliniază o locuitoare a capitalei belgiene.

„Am un prieten care are un magazin aici şi este complet gol. Oamenii se uită unii la alţii cu teamă, parcă le este frică de tine”, povestește un alt localnic.

Turiştii au fost întâmpinaţi de o metropolă parcă îngheţată.

„Abia acum am aterizat, aşa că nu ştiam nimic. Nu ştiam despre asta. Acest lucru nu ne va opri. Tot vom vizita oraşul”, spune un turist.

Metroul nu circulă nici duminică, iar locuitorii nu au unde să meargă la cumpărături şi nici cum să îşi petreacă timpul altfel decât acasă. Spectacolele şi meciurile de fotbal, baschet şi hochei au fost amânate, iar majoritatea cafenelelor şi restaurantelor din centrul oraşului au fost închise ieri seară, la recomandarea Primăriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri