Ambasador: Turcia vrea să devină parte a UE, dar își pierde răbdarea

Data actualizării: Data publicării:
turcia ue

Vrem să devenim parte din UE, dar problema este că rămânem fără răbdare. Sunt mai mult de 50 de ani de discuţii şi încă nu vedem lumina de la capătul tunelului”. Declaraţia a fost făcută de ambasadorul turc la Bucureşti, Koray Ertaş, într-un interviu acordat Digi24, la un an de la tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Preşedintele dvs a declarat recent că Uniunea Europeană este cumva dispensabilă, că UE a pierdut timpul Turciei şi în timpul acestui an, de după tentativa de lovitură de stat, a folosit cuvinte dure la adresa liderilor europeni şi trebuie să admitem că relaţia dintre Turcia şi UE nu merge prea bine. Ce să aşteptăm?

Koray Ertaş, ambasador Turcia la Bucureşti: În primul rând, cuvintele grele s-au folosit de ambele părţi. Uneori prietenii europeni cred că doar în ţările lor trebuie să fie atenţi la chestiunile interne şi politica locală, dar este la fel şi în Turcia. Când avem alegeri, liderii vorbesc şi pe limba străzii. Deci, în timpul alegerilor, retorica poate creşte, se întâmplă şi în Europa. Să ne amintim ce s-a întâmplat în Olanda, au fost cuvinte aspre şi acolo.

Concluzia este că Uniunea Europeană este obiectivul nostru strategic, este ceva ce am declarat într-una şi încă o mai facem şi noi şi liderii noştri. Vrem să devenim parte din UE, dar problema este că rămânem fără răbdare. Sunt mai mult de 50 de ani de discuţii şi încă nu vedem lumina de la capătul tunelului.

Chiar dacă suntem sau nu membri ai UE, suntem o ţară europeană, acest lucru este sigur. Este o realitate economică, geografică, istorică, sunt peste 4 milioane de turci care trăiesc în Europa, sunt sute de mii de investitori în Europa şi în orice caz, vom fi parte a realităţii europene, aşa a fost mereu. Turcia este un aliat important NATO şi să fim parte din UE nu este singura metodă de a face acest lucru. Cred că Europa are nevoie de Turcia şi Turcia are nevoie de Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri