Amnesty critică noile legi antiteroriste din state europene. Reacția CE

Data publicării:
comisia europeana ec europa eu 1

Noile legi antiteroriste introduse în mai multe state membre ale Uniunii Europene după atentatele din 2015 sunt disproporționate și subminează drepturi și libertăți fundamentale, avertizează un raport al organizației Amnesty International (AI), dat publicității marți. Comisia Europeană arată că „a luat notă” de acest raport, dar că nu este de acord cu concluziile sale.

comisia europeana ec europa eu 1

Raportul analizează legislațiile antiteroriste adoptate în ultimii doi ani de 14 state ale Uniunii, trăgând un semnal de alarmă asupra faptului că aceste legi au întărit frecvent puterile guvernelor în materie de supraveghere și au restrâns libertatea de exprimare.

Aceste puteri au fost extinse în Marea Britanie, Franța, Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Belgia, Olanda și în alte state, ceea ce a permis guvernelor să aibă acces la datele personale a milioane de oameni, constată Amnesty International.

Documentul denunță și faptul că legile antiteroriste i-au afectat în mod deosebit străinii, grupurile etnice și minoritățile religioase.

„Guverne din UE folosesc măsuri antiteroriste pentru a consolida puteri draconice, a viza grupări în moduri discriminatorii și a elimina drepturi ale omului sub pretextul apărării lor”, a declarat John Dalhuisen, directorul pentru Europa al Amnesty International.

Conform aceluiași raport, un număr tot mai mare de țări au făcut mai facilă declararea stării de urgență și au acordat puteri speciale serviciilor de securitate, cu supervizare juridică insuficientă.

Amnesty mai atrage atenția că inițiativele menite să prevină atacuri teroriste au condus la restrângerea libertății de mișcare în multe țări.

În Franța, țară citată frecvent în raport, mai ales din cauza stării de urgență introduse după atentatele de la 13 noiembrie 2015 și prelungite ulterior, „sute de persoane”, printre care și minori, au fost inculpate pentru „apologie adusă terorismului”, adesea prin comentarii de Facebook.

„Piatră după piatră, edificiul protecției drepturilor fundamentale, construit cu atâta grijă după al Doilea Război Mondial, este demontat” în numele „luptei împotriva terorismului”, denunță AI.

„Regresul continuu a numeroase aspecte ale protecției drepturilor omului în interiorul UE trebuie să înceteze”, susțin autorii raportului, cerând statelor „să-și respecte obligațiile internaționale”.

În cadrul briefing-ului de presă zilnic, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Tove Ernst, a declarat că Executivul comunitar „a luat notă” de raportul „cuprinzător” al Amnesty International, dar că nu este de acord cu concluziile formulate în document.

„Drepturile fundamentale nu sunt și nu trebuie să fie sacrificate pentru combaterea terorismului în UE. Teroriștii atacă tocmai drepturile fundamentale, iar măsurile adoptate în domeniul securității nu trebuie să reducă standardele în ce privește protejarea drepturilor fundamentale, unul dintre pilonii pe care a fost construită Uniunea Europeană. Din contră, toate măsurile de securitate trebuie să fie în conformitate cu principiul necesității, proporționalității și legalității. Comisia nu împărtășește punctul de vedere al Amnesty, că măsurile antiteroriste luate la nivelul UE pun în pericol drepturile fundamentale în UE”, a transmis oficialul european.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri