Analişti. Victoria lui Marine Le Pen ar putea duce euro sub dolar

Data actualizării: Data publicării:
bani euro dolari GettyImages-107158537
Foto: Gulliver/Getty Images

Victoria lui Marine Le Pen în alegerile prezidențiale din Franța va avea un impact major asupra monedei europene, spun analiști intervievați de Bloomberg.

bani euro dolari GettyImages-107158537
Foto: Gulliver/Getty Images

Euro poate coborî la cel mai redus nivel al ultimilor 15 ani dacă Marine Le Pen va deveni preşedinte al Franţei, cu o reacţie imediată similară cu cea avută de lira sterlină după votul pentru Brexit al britanicilor din iunie 2016, potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg.

Moneda unică va scădea la 1 dolar pe unitate, sau chiar mai jos la o zi după victoria liderului Frontului Naţional în alegerile franceze, au spus 23 dintre cei 38 de respondenţi într-un sondaj efectuat de Bloomberg, potrivit căruia cinci au anticipat un declin sub 95 de cenţi americani.

O victorie a lui Le Pen ar provoca un declin atât de rapid al monedei unice  întrucât candidatul anti-UE a avertizat că va organiza un referendum referitor la euro şi convertirea datoriilor ţării.

Un declin al euro la paritate cu dolarul ar însemna o depreciere de peste 7% de la nivelul actual de circa 1,08 dolari pe unitate, în timp ce o scădere sub 95 de cenţi ar implica o scădere de 12%.

O astfel de mişcare ar imita o reacţie similară cu cea a lirei sterline după decizia britanicilor de a ieşi din UE şi ar consolida tendinţa monedelor de a prelua impactul schimbărilor politice.

Într-un sondaj similar efectuat înainte de referendumul britanic, majoritatea analiştilor au anticipat scăderea lirei sub 1,35 dolari pe unitate, dar votul a dus la deprecierea mai gravă a monedei, cu peste 10%, la 1,3229 dolari pe unitate, cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani.

”Reacţia pieţei ar fi foarte negativă pentru că redominarea a fost luată în considerare de piaţă într-o măsură modestă”, a explicat Frederik Ducrozet, analist la Banque Pictet & Cie în Geneva, care anticipează că euro va coborî la paritate cu dolarul după o victorie a lui Le Pen.

O victorie a lui Le Pen este văzută ca improbabilă, analiştii intervievaţi de Bloomberg considerând că există şanse de 61% ca independentul Emmanuel Macron să devină noul preşedinte, comparativ cu numai 20% în cazul liderului Frontului Naţional.

Potrivit sondajului zilnic al Ifop publicat vineri, Macron va atrage 26% din votul în primul tur al alegerilor, iar Le Pen 25%. În turul al doilea, care va avea loc în luna mai, Macron ar învinge-o pe Le Pen cu 61,5% la 38,5%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri