ANALIZĂ: Luptele din vestul Ucrainei stârnesc temeri privind riscul unui conflict în apropierea României

Data publicării:
pravy-sektor-ukrajina-kyjev-nestandard2

Membri ai grupării Pravi Sektor, la evenimentele de anul trecut din Kiev. Foto: spravy.pravda.sk

Membri ai grupului paramilitar Pravi Sektor (Sectorul Dreptei) refuză să predea armele şi sunt implicaţi, de câteva zile, în confruntări cu serviciile de securitate ucrainene în apropierea oraşului Mukaceve, situat în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia.

Confruntările armate au izbucnit duminică, scrie Mediafax, atunci când zeci de membri ai grupului paramilitar au venit la negocieri cu autorităţile înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de grenade.

Ambele părţi se acuză că ar fi deschis focul, iar confruntările s-au soldat cu cel puţin trei morţi, un civil şi doi membri ai Pravi Sektor. Alte 13 persoane au fost rănite.

Organizaţia ultranaţionalistă, implicată în protestele violente care au condus la înlăturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014 şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni.

„Membrii grupării se prezintă ca fiind personaje de genul Robin Hood care apără ordinea publică, combătând corupţia care afectează instituţiile guvernamentale ucrainene de la destrămarea URSS. Confruntările militare din sud-vestul Ucrainei, între membri ai unui grup paramilitar de extremă-dreapta şi autorităţile locale, au stârnit temerea că violenţele se extind dincolo de conflictul separatist din estul ţării, periclitând echilibrul politic fragil”, comentează BBC.

Preşedintele Petro Poroşenko a convocat urgent o reuniune de securitate, fiind îngrijorat de riscul izbucnirii unui conflict la 1.000 de kilometri de regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, unde luptele care durează de un an şi jumătate s-au soldat cu cel puţin 6.500 de morţi. Serviciile de securitate ucrainene au consolidat prezenţa militară în jurul oraşului Mukaceve.

„Pentru a evita o baie de sânge, Serviciul ucrainean de securitate (SBU) şi Ministerul de Interne le cer grupurilor ilegale să predea armele”, a anunţat guvernul de la Kiev.

Doar doi militanţi ai grupului Pravi Sektor s-au predat, restul transmiţând că ascultă doar de ordinele liderului organizaţiei, Dmitri Iaroş, considerat un adept al „etnonaţionalismului” care vrea o „derusificare” a Ucrainei. Iaroş a condamnat în mod repetat „totalitarismul liberal” impus de Europa, cerând înlăturarea oligarhilor ucraineni şi denunţând politicile preşedintelui miliardar Petro Poroşenko.

Rusia a exprimat preocupare pentru situaţia din vestul Ucrainei, catalogând drept „fascistă” şi „neonazistă” gruparea Pravi Sektor.

Ambasadorul UE în Ucraina, Jan Tombinski, a cerut „soluţionarea rapidă a conflictului”.

„Oraşul Mukaceve se află în apropierea frontierelor Ucrainei cu câteva ţări membre ale Uniunii Europene. Frontiera Ungariei este la 40 de kilometri de zona de conflict, cea a Slovaciei la 90 de kilometri, iar a României, la 110 kilometri”, notează publicaţia germană Der Spiegel.

Sute de simpatizanţi ai organizaţiei naţionaliste au protestat în faţa Palatului prezidenţial din Kiev, cerând demiterea ministrului de Interne, manifestaţii similare având loc în Odesa şi Harkov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri